Rørt til tårer av Liu Xiaobos ord

Liu Xiaobos sterke hyllest til kjærligheten og håpet på fremtiden gjorde et sterkt inntrykk på de rundt 1000 gjestene i Oslo rådhus, deriblant Hollywood-skuespiller Anne Hathaway.

Anne Hathaway

Skuespiller Anne Hathaway ble rørt da Liu Xiaobos sterke kjærlighetserklæring til kona ble lest.

Foto: NRK

Fredsprismedaljen og diplomet lå på Liu Xiaobos tomme stol som et mektig symbol. Samtidig leste Liv Ullmann fredsprisvinnerens sluttappell som han holdt i retten 23. desember i fjor, da han ble dømt til 11 års fengsel.

Det var sterke ord om håp og overbærenhet - og ikke minst kjærlighet til hans kone Liu Xia.

«Din kjærlighet er sollyset som hopper over høye vegger og siver inn mellom jernstengene i mitt fengselsvindu, stryker over hver tomme av min hud, varmer opp hver celle i min kropp, og lar meg beholde freden, åpenheten og lyset i mitt hjerte, og fyller hvert eneste minutt i mitt liv i fengselet med mening,» lød Liu Xiaobos kjærlighetserklæring idet han var på vei inn i fangenskap.

Stående applaus

Nancy Pelosi og Yang Jianli

Nancy Pelosi gir kinesiske Yang Jianli, som er utnevnt av Liu Xiaobos ektefelle til å representere prisvinneren, en klem før seremonien.

Foto: JOHN MCCONNICO / Ap

Ikke få av de rundt 1000 fremmøtte norske og utenlandske gjestene måtte tørke en tåre eller to.

Skuespiller Anne Hathaway, som skal lede Nobelkonserten i morgen kveld sammen med kollega Denzel Washington, var blant dem som ble rørt av fredsprisvinnerens ord.

Hun var ikke den eneste som lot seg bevege under fredsprisseremonien - som direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad betegnet som «en historisk seremoni» - i Oslo rådhus.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland hadde bare kommet 78 sekunder ut i sin tale da folk reiste seg og applausen runget.

– Vi beklager at prisvinneren ikke er til stede her i dag. Han sitter isolert i et fengsel nordøst i Kina. Heller ikke prisvinnerens kone, Liu Xia, eller hans nærmeste familie kan være sammen med oss. Det vil derfor ikke bli overrakt noen medalje eller diplom her i dag. Dette faktum alene viser at prisen var nødvendig og på sin plass, sa Jagland.

En av USAs mektigste politikere, Nancy Pelosi, nikket anerkjennende til Jaglands konklusjon. Etter seremonien fortalte hun at det hadde vært en sterk opplevelse.

– Jeg var veldig rørt etter forestillingen i rådhuset. Jeg synes talen til Thorbjørn Jagland var veldig flott, og også Liv Ullmanns fremføring av Liu Xiabos essay, sa Pelosi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland

Stolten ved siden av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, der fredsprisvinneren skal sitte, sto i år tom. Derfor ble fredsprisdiplomet og medaljen symbolsk lagt der.

Foto: Heiko Junge / Ap

«Jeg har ingen fiender»

Oslo rådhus var fylt med gjester fra inn- og utland. Mens ingen i Liu Xiaobos nærmeste familie kunne reise ut av Kina for å delta på seremonien, var det mange av fredsprisvinnerens venner og støttespillere som var til stede for å hylle ham.

Da Thorbjørn Jagland slo fast at «Liu har bare brukt sine borgerrettigheter, han må bli løslatt,» var det til stormende applaus. Mange av de kinesiske dissidentene applauderte med hendene over hodet for å vise sin klare støtte til dette kravet.

For mens Liu Xiaobo i dag ble hyllet for sin kamp for demokrati og menneskerettigheter i Kina, har han fremdeles ti år igjen av sin fengselsdom.

«Jeg vil likevel si til dette regimet, som har frarøvet meg min frihet, at jeg holder fast ved den overbevisningen jeg ga uttrykk for i min «Sultestreikererklæring av 2. juni» for 20 år siden - jeg har ingen fiender, og jeg nærer intet hat,» sa Liu Xiaobo i sin sluttappell.