Retorikkforsker om Satyarthi: – En tale det kan skrives bøker om

Trygve Svensson, stipendiat i retorikk og konfliktløsning ved Universitetet i Bergen, ble mektig imponert av talene til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Kailash Satyarthis

Svensson fulgte talene fra nobelseremonien i Oslo rådhus tett, og lot seg spesielt imponere av talen til Kailash Satyarthi.

– Den var helt fabelaktig. En tale det kan skrives bøker om. Han fremstod med enorm troverdighet og hadde flere virkemidler i talen som gjorde inntrykk.

– Kom ned fra scenen

I talen sin ba Satyarthi publikum om å lukke øyene og lytte til barnet inne i seg, og dette tror Svensson gjorde at folk kunne identifisere seg med Satyarthis kamp mot barnearbeid.

– Det var en utrolig god måte å bygge bro mellom arbeidet hans og publikum. På den måten kom han ned fra scenen og inn i hjertet til publikum som lyttet. Det var et godt eksempel på hvor effektiv slike symbolske virkemidler kan være.

Fredsprisvinneren beveget hele salen.

Svensson la spesielt merke til to sitater, ett fra Malala og ett fra Satyarthi, som han mener var gode eksempler på bruken av kontraster i talene.

– Når jeg forteller historien min er det ikke fordi den er unik, men fordi den ikke er det. Den er historien til mange jenter, sa Malala under talen.

– Hvem er disse barna som syr fotballer, men aldri har spilt fotball?, spurte Kailash Satyarthi retorisk.

– Når disse to tingene ble sagt i rådhuset, midt under førjulsstria i Norge hvor vi bruker masse penger og sikkert kjøper produkter som er laget av barnearbeidere i fattige land, så gjorde det inntrykk på meg, sier Svensson.

Mener budskapet var ukontroversielt

Trygve Svensson

IMPONERT: Svensson syns Kailash Satyarthis klarte å bygge bro mellom arbeidet mot barnearbeid og publikum.

Foto: UiB

Kvinners rett til utdanning, og motstand mot barnearbeid, er ifølge Svensson ukontroversielle temaer. Men dette tror forskeren gjorde talene mer utfordrende for Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

– Alle er enige om at barn bør være på skolen i stedet for å arbeide, så utfordringen til begge var å klare å oppfordre til handling. Det klarte både Malala og Satyarthi.

Svensson mener Satyarthis Nobel-tale kan beskrives som en av de beste fra de siste årene.

– Sammenlignet med en annen tale jeg syns var veldig god, nemlig Barack Obamas tale i 2009, så var det færre motargumenter mot Satyarthis. Det eneste som meldte seg hos meg, er det argumentet med at barnearbeid kan motvirke fattigdom. Jeg syns Satyarthi klarte å frem sitt budskap, nemlig at barnearbeid sementerer fattigdom.