NRK Meny
Normal

Passkontroll og stengte gater

Søndag formiddag ankom de tre EU-presidentene til Oslo, og Nobel-sirkuset er i gang.

Politiet forbereder seg på Nobel-dagen

Politiet forbereder seg på Nobel-dagen

Det er EU-president Herman van Rompuy, kommisjonspresident José Manuel Barroso og parlamentspresident Martin Schulz som skal ta imot selve fredsprisen på vegne av unionen.

Det første som sto på deres offisielle program, var en pressekonferanse på Nobelinstituttet i Oslo. Der møtte de også Nobelkomiteen og signerte den berømte Nobelprotokollen hvor de fleste av Nobels fredsprisvinnere gjennom tidene har skrevet sitt navn.

EU-troikaen skal være med på alle de offisielle arrangementene de neste dagene, inkludert audiensen på Slottet mandag.

Søndag ettermiddag går et fakkeltog gjennom Oslo sentrum, fra Youngstorget til Stortinget. Det er EU-motstandere som samles under parolen «Ingen verdig vinner».

Det «ordinære» fakkeltoget, som er ment som hyllest av prisvinneren, går i morgen klokken kveld og blir tradisjonen tro hilst av prisvinnerne fra balkongen til Nobelsuiten på Grand Hotel.

Luftvern og grensekontroll

21 europeiske stats- og regjeringsledere har takket ja til invitasjonen.

De kommer i løpet av mandag morgen og formiddag, noen timer før seremonien i Oslo rådhus.

Det får en rekke konsekvenser for trafikken.

Det er allerede gjeninnført grensekontroll med passplikt, for å hindre at uønskede personer tar seg inn i landet i forkant av fredsprisutdelingen.

Frem til onsdag 12. desember er det kun forsvaret, politiet, ambulansefly- og helikoptre samt eventuelt søk- og redningstjenesten som får fly over Oslo.

Flere gater i hovedstaden vil i perioder være stengt, ettersom EU-toppene skal kjøres i kortesjer fra Gardermoen og inn til utdelingsseremonien i Oslo rådhus – og tilbake til flyplassen samme ettermiddag.

Området rundt rådhuset vil være avsperret, det samme med to-tre kvartaler rundt Akershus festning og deler av Karl Johan ved Grand Hotel.

Og det kan bli trangt om plassen på E6 når 80 limousiner og minibusser geleides frem av politiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sikkerhetstiltak v/Oslo rådhus Nobel 2012

De nærmeste sperringene rundt Oslo rådhus har allerede kommet opp. Flere kommer i timene fremover.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mange på dagsbesøk

Selve utdelingen av Nobels fredspris finner sted i Oslo rådhus mandag klokken 13.00, med den påfølgende banketten på Grand Hotel klokken 19.00.

De fleste av de prominensen gjestene vil reise igjen allerede mandag ettermiddag, etter en lunsj i Gamle Logen hvor statsminister Jens Stoltenberg er vert.

Tirsdag er det åpning av fredsprisvinnerutstillingen på Nobels Fredssenter, før fredspriskonserten går av stabelen i Oslo Spektrum klokken 20.