NRK Meny
Normal

Pachauri vasser til anklene

Fredsprisvinner Rajendra Pachauri og Jens Stoltenberg vasset i gule støvler med vann til anklene da de åpnet utstillingen "Klima X".

Pachauri, Stoltenberg, Christian Marinelli Johansen og Hans Weinberger
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Det er et helt svært rom som er fylt med 10 centimeter vann, så alle som skal gå her må gå med støvler, sier Klara Råbu.

Klara Råbu, Mina Kalvøy Julie G Apeland, Dr. Pachauri og Jens Stoltenberg

Klara Råbu, Mina Kalvøy Julie G Apeland, Dr. Pachauri og Jens Stoltenberg.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- De har til og med laget barnevogner med ekstra store hjul, slik at de med små barn kan komme og se, legger hun til.

Sammen med tre andre barn møtte Klara fredsprisvinner Rajendra Pachauri og statsminister Jens Stoltenberg. Barna hadde fått i oppdrag å vise dem rundt på den splitter nye utstillingen "Klima X" på Teknisk Museum i dag.

- Det er vann her, og så er det to svært iskuber som skal smelte etter hvert. Og så er det åtte søyler hvor det vises videoer, sier Mina Kalvøy, mens hun styrer en dråpeformet, gul båt rundt på vannet. Båten kan kjøres inn i et rom i hver søyle, noe som setter i gang en video om følgene av klimaendringene.

- Smart utstilling

- Jeg synes det er veldig smart hvordan de har lagd utstillingen. De har virkelig tatt i bruk elementer av hvordan det kan bli, sier Christian Marinelli Johansen, som også møtte fredsprisvinneren i dag.

Som del av utstillingen har barn lagt sine ønsker og håp for fremtiden i en kube som skal åpnes om ti år. Og da statsministeren skulle åpne utstillingen leste han opp fra brevene til Klara og Christian.

- Klara writes, and I quote in Norwegian: "Jeg har ett håp, jeg har en tro, at forskning minsker CO2. At nye biler finnes opp, som går på brennesler og sopp, og gamle karameller", sa Jens Stoltenberg.

- And Kristian writes, and I still quote in Norwegian: "Det var et problem, det er det ikke lenger. Vi jobbet hardt og viste at det er samarbeid vi trenger", leste Stoltenberg før han erklærte utstillingen "Klima X" for åpnet.

Imponert over utstillingen

Fredsprisvinner Rajendra Pachauri skrøt av Norge i sin tale, og han mener utstillingen er tankevekkende.

- Det var en slående idé å måtte vade gjennom vannet. Da ser du den virkeligheten mange land står overfor. Når den norske statsministeren besøker meg i Dehli neste år vil vi møte presidenten på Maldivene. Der trenger du ikke å vente, der renner vannet allerede inn over landet når det er stormer, sier Pachauri.

- Jeg har aldri vært på en utstilling hvor vi tar på oss gule slagstøvler og går rundt i vann, men det er et poeng da, at vi skjønner hva det egentlig havner om - økende havnivåer, land som kan forsvinne i havet og våtere og villere vær. Og da er det fint å illustrere det på den måten, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Drar til Antarktis

I januar drar Stoltenberg og dr. Pachauri sammen til Antarktis.

- Jeg gleder meg til å dra til Antarktis med dr. Pachauri. Da skal vi sove på isen, møte norske forskere og lære om klimaendringene, sier Stoltenberg.