Hopp til innhold

Obamas skuddsikre glass på plass

Barack Obama skal stå bak et spesiallaget glass når han hylles av fakkeltoget i morgen kveld.

Oppsetting av skuddsikkert glass på Grand Hotel
Foto: Helge Carlsen / NRK

Balkongen utenfor Nobelsuiten ble onsdag utstyrt med et eget skuddsikkert glass foran Barack Obamas besøk.

Torsdag kveld er det Barack Obama som skal skride gjennom Nobelsuiten og ut på balkongen for å vinke til fakkeltoget ved 19.00-tiden. Slik er i hvert fall tradisjonen når en nobelprisvinner skal hylles.

Helt siden 1901 har hver fredsprisvinner bodd på Grand Hotel, som sto ferdig i 1874.

- Jeg kan ikke garantere at det ikke har vært brudd i rekken, men vi har i alle fall huset nær alle, sier direktør Svein-Petter Haslerud ved Grand Hotel til NRK.no.

Selv overtok han som hotellets sjef i 1994 og fikk fredprisen det året rett i fanget. Det var utdelingen med størst sikkerhetsoppbud i prisens historie inntil Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland uttalte navnet Barack Obama.

1994-mottakerne var Yasir Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin. Da var Grand så og si like beleiret som i år, med gjerder og bevæpnet politi på gater og tak rundt hele kvartalet.

Nobel-balkongen på Grand Hotel

Nobel-balkongen fra innsiden.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Tar med glasset

Felles for alle prisvinnerene, de kjente og de mindre kjente, er at de klokken 19.00 kommer ut på balkongen i andre etasje på Grand Hotel og hilser fakkeltoget til Nei til atomvåpen, som hyller fredsprisvinneren.

Det skal Barack Obama etter den foreliggende planen også gjøre i år.

I likhet med i 1994 skjer det bak skuddsikkert glass. Glasset fra den gang er fortsatt oppbevart i Grand-kjelleren, men ble ikke funnet godt nok for Secrets Service sitt falkeblikk. En spesiallaget variant er derfor tatt med fra USA ,og ble altså montert opp i dag.

- Et enkeltværelse, takk

Balkongen tilhører Nobel-suiten, som består av en liten gang, et oppholdsrom med spisestue og sofakrok samt soverom og bad.

Det er riktignok ikke i Nobel-suiten vinnerne overnatter mens de bor på Grand.

- Den blir brukt til intervjuer, sosiale treff/representasjon og altså balkong-vinkingen. Sove gjør de et annet sted, opplyser hotelldirektøren.

Han sier at det er stor forskjell på prisvinnerne.

- Noen ønsker det stort og flott, andre nøyer seg med et enkelt værelse, sier han.

Han avslører at Obama selv ikke akkurat bor på det minste rommet som er å oppdrive på hotellet.

- Ikke fordi jeg tror presidenten selv forlanger det, men man putter vel ganske enkelt ikke USAs president inn på et vanlig dobbeltrom, sier Haslerud.

Fortroppen fra Det hvite hus, som allerede er innlosjert på hotellet, skulle ha noe å velge i når de velger rom til presidenten. Amerikanerne har like godt bestilt hele hotellet. Blant de 290 rommene er det 52 suiter.

En må ned

Men det blir i gangen i Nobelsuiten at portrettet av Barack Obama vil henge sammen med noen av de andre prisvinnerne. Der begynner det å bli trangt om saligheten.

- Vi må nok omrokkere litt, ja, innrømmer hoteldirektør Haslerud.

På stående fot har han ikke noen klar formening om hvem som ryker ut. Av symbolgrunner er det noen som er mer sikker på en fortsatt fremtid i nobelgangen enn andre.

- Aung San Suu Kyi bør vi neppe ta ned. Al Gore fra 2007 får vi vel beholde, spesielt tatt i betraktning at en partifelle kommer i år. Fjorårets vinner Martti Ahtisaari må henge der en stund til, reflekterer Haslerud mens han titter over billedrekkene.

Hotelldirektør Svein-Petter Haslerud på Grand Hotel
Foto: Oddvin Aune, NRK

På nederste rekke henger noen mer stillferdige sjeler fra 1980-tallet, blant dem Costa Ricas Oscar Arias som fortsetter å megle og prøver å få til fred på det latin-amerikanske kontinentet. Midtøsten-trioen fra 1994 henger godt synlig på miderste rekke, selv om freden mellom israelere og palestinere lar vente på seg.

Madrass og varmegrader

- Har du noen favoritter blant dem som har bodd her?

- Det er vanskelig å si. De er både like og veldig forskjellig. Like i den grad at de har vært hyggelige og svært reflekterte personer. Forskjellige fordi personligheten har vært så ulike.

- Wangari Maathai hørte at du kom gjennom gangene, for å si det slik. Hun var fylt av humør og latter. Hun er den rake motsetningen til Kofi Annan, som er beskjeden og stillferdig, men med en aura av varme og verdighet rundt seg.

Balkongen i Nobelsuiten på Grand Hotel

Denne døren skal han gå gjennom.

Foto: Oddvin Aune, NRK

- Egentlig er det like moro hver gang, å møte dem, sier Haslerud.

Et konkret minne henger igjen i Nobelsuiten etter en av vinnerne; Sør-Koreas tidligere president Kim Dae Jung som fikk prisen i 2000. En gradstokk, på veggen mellom stua og soverommet.

- Han skulle ha 26 grader i rommet, til enhver tid. Verken mere eller mindre.

- Noen besøk som har vært mer strevsomme enn andre?

- Nei - ja - jo. Det er ett år jeg husker godt. Ikke prisvinneren selv, men en i følget, forlangte en spesiell madrass. En madrass vi ikke hadde, men fikk hurtiglaget hos Jensens madrasser i Vestfold på rekordtid.

- Dette var som vanlig i desember, og det var kommet snø. Da madrassen skulle til Oslo, samme dagen som prisfølget kom, var ikke været og føret det beste. Og bilen fikk trøbbel. Vi fikk i hui og hast sendt en ny bil ned, som overtok madrassen fra den første bilen - på veien. 10 minutter før følget ankom, kom madrassen inn hotelldøren. Vi fikk den opp på rommet og redd på sengen.

- Jeg håper vedkommende sov godt, konkluderer hotelldirektøren.

- Så vi er forberedt på det meste, også i år.