Hopp til innhold

Nobelprisvinner må kjempe mot sine egne i Jemen

Tidenes yngste og eneste muslimske kvinnelige nobelprisvinner, Tawakkul Karman, blir kraftig motarbeidet i hjemlandet Jemen, men hun er optimist på sitt eget lands vegne.

Tawakul Karman

Tawakkul Karman er optimist på sine og alle verden kvinners vegne, men livet som aksjonist er tøft.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Den 32 år gamle trebarnsmoren har møtt mye motstand som kvinnelig aksjonist i et strengt religiøst muslimsk land, men den vevre kvinnen var på dagens pressekonferanse veldig optimistisk på sine og alle jemenitters vegne.

– Vi startet denne revolusjonen for å skape et nytt styre i Jemen og jeg er stolt over alle de jemenittiske partiene. Det er veldig viktig for mangfoldet at alle partiene jobber sammen for å danne et nytt Jemen, fortalte Tawakkul Karman til ett fulltallig pressekorps på Nobelinstiuttet, med en klar undertone at partiene i Jemen selv kan stable ett nytt demokrati på bena.

Kjempe mot religionsmisforståelse

På pressekonferansen fikk hun også spørsmål om islam om demokrati kan forenes, og Karman var klar på at problemet ikke var religionen, men menneskene som tolker den.

– Islam er en religion, og som alle andre religioner, anerkjenner islam demokratiet, men problemet er menneskene som misforstår religionen, og det er dette vi må kjempe mot, sier Karman.

Som medlem av det islamistiske opposisjonspartiet Islah har Karman møtt kraftig motbør ikke bare fra sittende president Ali Saleh, men også fra sine egne.

Den konservative delen av partiet har lenge jobbet mot henne, spesielt etter at hun gikk ut mot partiets unnfallenhet i kvinnespørsmål.

Hun har blant annet krevd hardere tiltak mot tvangsgifte, uten at partiet har tatt det til etterretning. Men partiet har støttet hennes kamp og gitt mat og medisiner til de demonstrerende.

– Vi skal ikke skuffe dere

Ekstremistene i Jemen er enda sterkere i kritikken. De snakker nedsettende om Karman i moskeen og beskylder henne for å ta kvinnene bort fra hjemmene. Men som Karman sier:

– De som leder revolusjonen leder landet, og vi skal ikke skuffe dere, sa hun før hun fortsatte.

– Diktaturer i hele verden står nå for fall, vi vil oppnå alle våre drømmer. Dette er bare det første steget og vi vil ikke slutte før et demokrati som bygger på menneskerettigheter er dannet.

Tawakkul Karman

Tawakkul Karman sammen med sine barn i Jemen.

Foto: Espen Rasmussen / Nobels fredssenter

Trebarnsmoren og journalisten har ofret mye for sin fredspris. Mannen har mistet mange av sine venner, etter at han valgte å støtte sin kone og er hjemme med barna. Noe som er svært uvanlig i det sterkt religiøse landet.

– Jeg er veldig stolt og takknemlig som en jemenittisk, muslimsk ung kvinne, som kan jobbe for en demokratisk framtid uten korrupsjon. Vi vil delta og danne en ny verden. En verden av fred og samarbeid og vi lover at dere aldri vil angre på at dere satser på kvinnene, fortalte Karman med et blikk til Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Karman mottar i år prisen sammen med den liberiske presidenten Ellen Johnson Sirleaf og hennes landskvinne Laymah Gbowee.

I morgen, lørdag, vil de tre vinnerne motta sine diplom og heder under den direktesendte seremonien i Oslo Rådhus.