Slik følger du Nobels fredspris

I dag skal verdens mest prestisjetunge fredspris deles ut. Her er oversikten over hvordan du kan følge seremoniene gjennom dagen.

Mandag 10.desember får EU Nobel Fredspris. Frem til klokken 10.00 sender vi NRK Morgennytt.

Følg Nobel-programmet direkte her.

Siden 1901 og fram til og med 2011 har det blitt utropt 124 vinnere av Nobels fredspris, 122 har takket ja til å motta prisen.

Mandag er det EU som skal hedres, og aldri før har så mange stats- og regjeringssjefer meldt sin ankomst til Oslo samtidig – hver med sin delegasjon. I tillegg kommer en rekke andre EU-prominenser.

Du kan følge hele programmet direkte på NRK.no og NRK. Sendingene starter allerede klokken 10.00.

  • Følg sendingen direkte øverst i artikkelen.

Barna fredsprisfest

Klokken 11.00 starter Redd Barna fredsprisfest på Nobels Fredssenter.

Der møter Herman van Rompuy (president i EU-rådet), José Manuel Barroso (president i EU-kommisjonen) og Martin Schulz (president i EU-parlamentet) barn og kronprinsesse Mette-Marit.

Rundt 250 barn skal delta mens artistene Admiral P og Frida Amundsen skal opptre.

Og barna har forberedt spørsmål blant annet gjennom en spørrrekonkurranse. Vinnerspørsmålet er hvordan EU kan forhindre en ny krig i Europa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nobel

De tre EU-presidentene José Manuel Barroso (f.v.), Herman Van Rompuy og Martin Schulz under en pressekonferanse ved Det Norske Nobelinstitutt i Oslo søndag. EU mottar fredsprisen mandag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Audiens hos Kongen

Én time senere, klokken 12.00, skal de tre EU-presidentene i audiens på Slottet.

Der blir det fotografering i Fugleværelset sammen med Kongen og Dronningen før kortesjen setter kursen ned til Rådhuset.

Nobelseremonien

Til seremonien i Oslo rådhus har den europeiske union har meldt deltakelse for hele 51 offisielle gjester mandag, 21 av dem er stats- og regjeringssjefer med følge.

Klokken 13.00 begynner den offisielle Nobelseremonien i Oslo rådhus.

NRK sender direkte fra arrangementet, der alle EU-toppene er samlet i salen sammen med artistene som skal opptre på Nobelkonserten i morgen og en rekke gjester fra det offisielle Norge.

Seremonien i rådhuset starter klokka 13 med musikk, slik tradisjonen er.

I år er det pianisten Håvard Gimse, fiolinsten Eldbjørg Hemsing, den portugisiske folkemusikkgruppen OqueStrada og svenske Daniel Johansson som står for det musikalske.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland vil i sin tale forklare hvorfor prisen gikk til EU akkurat i år, et valg som har fått både ros og ris.

Etter at diplom, gullmedaljen og sjekken på 8 millioner svenske kroner er overrakt, vil Jose Manuel Barroso og Herman van Rompuy holde takketalen på vegne av prisvinneren, det som formelt heter Nobelforedraget.

Etter at musikk avslutter seremonien, vil prisvinnerne hilse på kongeparet. Om også alle statslederne skal gjøre det samme, blir det tidenes håndtrykkrunde i Oslo rådhus.

Finanskriselunsj

Rundt klokken 14.30 bærer det videre til Gamle Logen ved Akershus festning.

Der har statsminister Jens Stoltenberg invitert EU-lederne til lunsj.

Stoltenbergs åpningstale sendes direkte på NRK, etter talen må pressen ut, og store spørsmål skal diskuteres med 23 av Europas mektigste ledere. Stoltenberg har allerede varslet at temaet for lunsjdiskusjonen blir finanskrise.

Etter felleslunsjen har Stoltenberg avtalt et eget møte Italias statsminister Mario Monti. Sammen møter de pressen rundt klokken 16.30. Deretter står Irlands statsminister Enda Kenny for tur.

NRKs direktedekning vil vare fram til klokken 17.55.

Rundt klokken 18.30 møter Stoltenberg også EU-president Herman van Rompuy på Grand Hotel i forkant av den tradisjonelle Nobelbanketten.

Klokken 19 starter banketten – umiddelbart etter at det tradisjonsrike fakkeltoget har ankommet Grand Hotel, hvor EU-presidentene skal ta imot folkets hyllest fra balkongen til Nobelsuiten.