Nobel-samler kapret Malalas autograf

– Endelig, dette har jeg ventet på lenge, sier autografjegeren Heidi Eriksen. Hun sikret seg signaturen til Malala Yousafzai i det historiens yngste prisvinner var på vei til sin nobelpressekonferanse.

Heidi Eriksen fikk autografen til Malala

Heidi Eriksen fikk autografen til Malala og var en lykkelig autografjeger i etterkant.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Allerede ved 12.40-tiden kom Kailash Satyarthi som den første av årets to fredsprisvinnere ut av den ærverdige inngangsdøren på Grand Hotel hvor prisvinnerne alltid bor under nobelbesøket.

Han gikk rett bort til de fremmøtte som hadde samlet seg utenfor politisperringene, hilste, klemte, smilte, lo og pratet.

Den indiske fredsprisvinneren er kjent som en svært omgjengelig person, full av smil og latter og viste det til fulle, både nå og under ankomsten i går.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kailash Satyarthi kommer ut av Grand Hotel
Foto: Helge Carlsen / NRK

Hilste på de fremmøtte

Før Satyarthi gikk inn i bilen som skulle frakte ham til Nobelinstituttet, tok han en tur inn igjen bak hotelldøren og kom tilbake med sin medprisvinner Malala.

De to har gitt uttrykk for beundring for hverandres arbeide og deres felles kamp, om å gi barn en verdig barndom med utdanning. Og Satyarthi ser ut til å passe litt ekstra på sin unge «nobelmakker».

Mens norske politifolk med argusøyne fulgte med folkemengden, tok også Malala en rask runde og hilste på publikum.

Flere hadde med seg et eksemplar av boken hennes, som nylig ble utgitt på norsk og, fikk navnetrekket fra forfatteren.

Blant dem var Heidi Eriksen, som har samlet på autografer i mange år.

– Endelig, dette har jeg ventet på, sier hun.

Eriksen har autografer fra flere fredsprisvinnere, blant andre Aung San Suu Kyi, Ellen Johnson Sirleaf og Martti Ahtisaari.

– Dette er en stor lidenskap for meg, og det er noe spesielt med nobelprisvinnere. Nå i år er det ekstra spesielt med Malala, som er så ung og står for så mye bra, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Malala på vei ut av Grand Hotel

Malala på vei ut av Grand Hotel i forkant av sin pressekonferanse.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Stort sikkerhetsoppbud

Fredsprisvinnerne var omgitt av en stor mengde politifolk.

Selv om Satyarthi har blitt truet på livet og flere av hans medarbeidere har blitt drept i forbindelse med arbeidet mot barnearbeid, er det Malala det store sikkerhetsoppbudet hovedsakelig er myntet på, gitt at hun fortsatt er truet av Taliban.

Sikkerheten rundt årets prisutdeling er høyere enn vanlig, og det har vært et betydelig politioppbud rundt Grand Hotel. Samtidig har militærhelikoptre sirklet over Oslo sentrum.

I dag er pressekonferansen på Nobelinstituttet og signeringen av nobelprotokollene, som bevis på at de aksepterer prisen, de eneste offentlige postene på programmet ved siden av middagen med Nobelkomiteen i kveld. For Malalas del skal hun også på en privat middag med norskpakistanere.

Politisperringer utenfor Grand Hotel

De fremmøtte ble holdt på god avstand, men fredsprisvinnerne tok seg tid til å hilse på.

Foto: Anders Brekke / NRK