Nobel-avbud for å redde dødsdømte

Årsaken til at Filippinene meldte avbud til nobelseremonien i Oslo fredag, var et håp om å redde livet til fem dødsdømte filippinere i Kina.

Filippinenes president Benigno Aquino

Filippinenes president Benigno Aquino håper at fravær i Oslo kan redde dødsdømte landsmenn i Kina.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Det sier Filippinenes president Benigno Aquino til avisa Daily Inquirer i dag.

LES OGSÅ: 19 land med Nobel-nei

Ifølge avisa har presidenten skrevet til kinesiske myndigheter og bedt dem om å benåde fem filippinske arbeidere som er dødsdømt for ulike lovbrudd, først og fremst narkotikasmugling.

- Innbyggernes behov viktigst

- På grunn av nasjonale hensyn unnlot vi å sende en representant til fredsprisutdelingen fredag. Vår nasjonale interesse er først og fremst å fremme våre innbyggeres behov, sier Benigno noe kryptisk til avisa.

Men både presidentens talsmann Herminio Coloma og Eduardo Malaya i Filippinenes utenriksdepartement bekrefter at presidenten refererte til forsøket på å få de fem fangene benådet.

Ifølge Daily Inquirer har presidenten nylig sendt et brev til kinesiske myndigheter med en bønn om at fem filippinske arbeidere blir benådet. De fem er dømt til døden for ulike lovbrudd begått i Kina.

Kritikk fra mediene

- Det er i vår nasjonale interesse at vi på dette tidspunktet ikke sender en representant til nobelseremonien, sa presidenten før seremonien fredag.

Filippinske medier hadde kritisert regjeringen sterkt for beslutningen om ikke å delta i seremonien, skriver nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Kina fremførte ny protest

Kina er det land i verden som henretter flest mennesker. Tallet er en statshemmelighet, men flere tusen mennesker i året blir henrettet for alt fra korrupsjon og bestikkelser via narkotikaforbrytelser til drap.

LES OGSÅ: Kina henrettet japanske smuglere