NRK Meny
Normal

Buddhistmunker valfarter til Suu Kyis tidligere hus

Flere ganger i året får John Guthrie i Oxford buddhistmunker på døren som ber om å få komme inn. Årsak: Aung San Suu Kyi.

John Guthrie

Den nåværende eieren av Park Town 15, John Guthrie, foran den frodige inngangen til Aung San Suu Kyi og Michael Aris sitt tidligere hjem.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Ser dere snart, sa hun da hun reiste fra mann og to sønner på 11 og 16 år en junidag i 1988. Hun skulle en kort tur til Burma for å se til sin syke mor. Hun kom ikke hjem igjen fra militærdiktaturet. Ikke før nå.

Aung San Suu Kyi baner seg vei gjennom Yangon internasjonale flyplass på vei ut på sin Europa-turné.

RETURNERER: For første gang siden juni 1988 kommer Aung San Suu Kyi tilbake til Oxford.

Foto: STRINGER / Reuters

Til helgen kommer Aung San Suu Kyi til Oslo for å holde sitt Nobel-foredrag. Neste uka returnerer hun for første gang til Oxford etter junidagen i 1988, men da er det ingen mann eller barn som åpner den svarte døra til rekkehusleiligheten hun reiste fra.

Ektemannen Michael Aris døde av kreft i 1999, etterpå ble huset solgt.

Den eldste sønnen, Alexander, bor i USA. Den yngste sønnen, Kim, bor fortsatt i hjemtraktene, men i en husbåt på Themsen.

Valfartssted

Men den nye eieren er full av velvilje.

Bare kom inn, sier John Guthrie.

Huset til Aung San Suu Kyi

Fasaden til familiehjemmet Aung/Aris er som da hun forlot huset og byen i 1988.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Han kjøpte huset med adresse Park Town 15, Oxford, for åtte år siden, og er vant til at folk ringer på døra for å se heltens tidligere hjem.

–To til tre ganger i året kommer det en gjeng med buddhistmunker som vil hylle henne. Hun er høyt aktet i Burma, og det blir vel omtrent som når folk reiser til Robben Island for å se hvor Nelson Mandela satt fenglset, sier Guthrie til NRK.

– Hva tenker du om at folk kommer hit for å se huset ditt slik?

– Jeg syns det er kult, det er jo en kjent person som bodde her.

Særlig opptatt er de skuelystne gjestene på å se andre etasjen. Neppe tilfeldig, tror Guthrie.

– Det var der hun hadde kontoret sitt, sier han, og tar NRK med opp trappene.

Investoren har selv vært i Aung San Suu Kyis hjemland for mange år siden, men har aldri møtt den tidligere eieren av huset sitt. Han innrømmer at den spesielle historien til husets tidligere eier har gjort ham ekstra interessert i det tidligere militærdiktaturet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

John Guthrie

John Guthrie har endret en del innvendig, men de besøkende er fornøyd med å slippe inn og fornemme atmosfæren.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Må beundre henne

– Jeg leser mye om det, og beundrer henne veldig. Man må jo beundre en som har stått opp mot et militærdiktatur, sier han.

Et par kvartaler unna huset ligger St Hugh's College, den avdelingen av Oxford University som Aung San Suu Kyi var tilknyttet. Onsdag skal hun endelig motta sitt æresdoktorat her, som hun ble tildelt i 1993.

– Det er alt jeg vet om hennes opphold i byen, sier han.

Geuthrie har et håp om at hun vil komme innom når hun kommer til Oxford til uka, men har ikke hørt noe ennå. Det faktum at mannen døde i huhset mens hun satt i husarrest, kan kanskje gjøre det viktig for henne å se huset, tenker han.

– Kanskje skal jeg ha noen pølser i bakhånd, sånn i tilfelle, ler han.