Hopp til innhold

Michelle Obamas følge har kommet til Oslo

Michelle Obamas eget følge gjør alt klart før førstedamen lander torsdag.

Michelle Obama
Foto: MANDEL NGAN / Scanpix/AFP

USAs førstedame har sitt eget følge som hjelper henne med alt fra presse til det inntrykket hun ønsker at andre skal ha av henne.

Denne uken ankom The First Lady team Oslo.

Legger forholdene til rette

De følger presidentfruen rundt på hennes reiser og legger forholdene til rette for henne. De ønsker ikke å uttale seg til media, men flere har pekt på deres arbeid i å skape den populære presidentfruens image.

Ifølge New York Times har dette laget, som ledes av Camille Johnston og Katie McCormick Lelyveld, mye av æren for at fru Obama i dag ses på som et moteikon og blir ansett som en av de mest populære førstedamene siden 80-tallet.

Med i Michelle Obamas følge til Oslo er det også trolig egne stylister og sminkører. I tillegg består teamet av pr-folk.

Nært samarbeid med presidentens stab

– Jobbes det for å få folk til å bli kjent med henne? Svaret er ja. Vi vil at folk skal bli kjent med personen Michelle Obama. Det ble fremstilt vrangbilder av henne under valgkampen, har presidentens seniorrådgiver, David Axelrod, sagt.

Dermed overlates ingenting til tilfeldighetene. Ansatte i hennes team deltar på stabssjef Rahm Emanuels morgenmøter, og Michelles rådgivere er til stede på de ukentlige orienteringene til presidentens rådgivere.

Den indre kretsen

Torsdag lander Obamas fly på Gardermoen, og med seg har han den indre kretsen i Det hvite hus. Både Rahm Emanuel, rådgiverne David Axelrod og Valerie Jarrett samt nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jones står på gjestelisten. Alle var sentrale under nominasjons- og presidentvalgkampen i 2008 og har nå sentrale stillinger i Det hvite hus.

– Hvem i hans nærmeste stab som blir med, avhenger av situasjonen i USA og verden når flyet letter. Slik avgjøres ofte i siste sekund, sa direktør ved Nobel-insituttet Geir Lundestad til NRK for noen dager siden.

Programmet under Oslo-besøket er noe mindre omfattende er først antatt. Men hovedpilarene i programmet, besøket på Nobelinsituttet, audiensen på Slottet, utdelingsseremonien i Oslo Rådhus, hilsningen til fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel og Nobel-banketten, vil bli gjennomført hvis ikke noe uforutsett skulle hende.

Det som vil falle ut fra det ordinært foreslåtte programet er besøket på Nobels fredssenter og lunsjen på Slottet, slik man har antatt en god stund nå. Likeledes turen bortom Redd Barnas fredsdemonstrasjon. At det tradisjonelle CNN-intervjuet utgår, var tidlig klart.