Meksikaneren bøtelagt med 15.000 kroner

Den meksikanske mannen som forstyrret fredsprisutdelingen, er ilagt et forelegg på 15.000 kroner for ordensforstyrrelser.

Mannen som forstyrret prisutdelingen, er trolig en mexicansk asylsøker

Aksjonisten tok seg helt fram til podiet idet fredsprisvinnerne fikk overrakt nobelmedaljene og -diplomene. Han henvendte seg til Yousafzai med en oppfordring om ikke å glemme Mexico.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den 21 år gamle mannen som i går tok seg inn i Rådhuset og forstyrret nobelprisutdelingen er ilagt forelegg for ordensforstyrrelser, og for å ha tatt seg ulovlig inn i Rådhuset. Forelegget er på 15.000 kroner, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding torsdag formiddag.

Aksjonisten har vedtatt forelegget og straffesaken mot ham er dermed avsluttet. Mannen har også en utlendingssak til behandling hos utlendingsmyndighetene.

Politiet beklager sikkerhetsbrudd

Prismottakerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi hadde akkurat fått overrakt sine Nobel-medaljer da den meksikanske mannen inntok scenen. Aksjonisten kom helt inntil prisvinnerne, og sto på scenen i 12 sekunder før sikkerhetspersonell fikk fjernet ham.

Mikrofonene plukket opp deler av det han sa til fredsprisvinneren. «Vær så snill, Malala. Mexico», er det mulig å høre under applausen fra publikum som klappet for den 17 år gamle prisvinneren.

Mannen var ikke invitert, og skulle ikke vært inne i Rådhuset under utdelingen i det hele tatt. På en pressekonferanse onsdag ettermiddag beklaget politiet hendelsen og omtaler det som en rutinesvikt. Flere politikere har kritisert sikkerheten, deriblant statsminister Erna Solberg.

Adán Cortés Salas

Den meksikanske mannen ble raskt tatt hånd om, og politiet beklager sikkerhetsbruddet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Meksikansk ambassadør: – Jeg forstår hvorfor han gjorde det

21-åringen ringte tvillingbroren sin tirsdag og sa han ville demonstrere under fredsprisseremonien, ifølge nyhetsbyrået Ap. Begrunnelsen skal ha vært at han krevde fred i Mexico og at landets myndigheter skulle ta ansvar for bortføringen og drapene av 43 studenter.

Onsdag kveld uttalte Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Piña, at han har forståelse for budskapet til den meksikanske demonstranten, men synes mannen valgte feil sted og metode.

– Vi er lei oss og beklager at mannen forstyrret seremonien, men jeg har forståelse for solidariteten i budskapet til mannen. Han forsøkte å vise solidaritet for de pårørende og krevde rettferdighet til de drepte lærerstudentene, sa Campuzano Piña til NRK.

Jagland forsøkte å stoppe Adán Cortés Salas fra å nå Malala

Mannen kom seg med et flagg helt opp til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi som akkurat hadde fått overrakt sine Nobel-medaljer. TV-bildene viser stormingen av scenen fra flere vinkler.

– En person kan gjøre mye skade selv om vedkommende ikke har våpen

Ifølge mannens Facebook-profil skal han ha bestemt seg allerede 5. november for å sette til side sine egne interesser og handle. Både politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, og stabssjef Johan Fredriksen har uttalt at aksjonisten ikke utgjorde noen fare siden han ikke hadde med seg noe våpen.

NRK har vært i kontakt med flere sikkerhetseksperter som reagerer på dette, og sier at en person kan gjøre stor skade selv om vedkommende ikke har noe våpen.

– Det er mange måter å ta en person på. Man kan til og med drepe et menneske med bare hendene, sier Knut Brende, daglig leder for M16 Akershus Vaktselskap og styremedlem i Krav Maga Norge, et nærkamp- og selvforsvarssystem.

– Verken voldelig eller radikal

Tvillingbroren forteller til Ap at broren verken er voldelig eller radikal:

– Han visste at hvis han gjorde dette, ville han være tryggere i Norge enn i Mexico. Han er redd for å bli sendt tilbake. Han vet at etter en slik handling, vil narkomyndighetene i Mexico kunne komme til å bruke vold og trusler mot ham.

Aksjonisten er nå overført til Politiets utlendingsenhet (PU), slik det ble varslet allerede onsdag kveld. PU har ansvar for videre oppfølgning, heter det i pressemeldingen fra Oslo politidistrikt.

Stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen sier det var en glipp i sikkerhetskontrollen som gjorde at en mexicansk student kom seg opp til scenen under utdelingen av Nobels fredspris.

Stabssjef Johan Fredriksen beklaget sikkerhetsglippen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.