Hopp til innhold

Har sluttet fred med Jagland

– Jeg møtte Nobelkomiteens leder i går, og han er en bemerkelsesverdig mann, sier CNN-reporter Jonathan Mann, som har vært blant de fremste kritikerne av årets tildeling av Nobels fredspris.

Jonathan Mann
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Da Nobelkomiteen, ved leder Thorbjørn Jagland, kunngjorde at årets pris går til president Barack Obama, manglet det ikke på protester.

Krass CNN-kritikk

CNNs kjente journalist og faste fredspris-reporter Jonathan Mann kalte Nobelkomiteen for «sosialdemokrater» og «sosialister».

– For amerikanere er disse personene for det meste sosialdemokrater og sosialister, progressive typer. De kommer fra et halvsosialistisk, skandinavisk land og har sin egen oppfatning av hvilken president de liker og hvilken president de ikke liker, sa Mann da.

Til tross for at han i år ikke får intervjue fredsprisvinneren slik han har gjort de siste 14 årene, er Jonathan Mann igjen på plass i Oslo for å dekke begivenheten for CNN. Og nå er tonen er helt annen.

– Jeg er en stor fan av Nobelkomiteen

– Jeg møtter Nobelkomiteens leder i går, og han er en bemerkelsesverdig mann, sier Mann om Thorbjørn Jagland.

Video nsps_upload_2009_12_9_19_55_17_1063.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Debatten rundt tildelingen forteller bare hvor viktig den er, sier CNN-reporter Jonathan Mann.

Han mener seg misforstått i media.

– Jeg vet at noen av uttalelsene mine ble trykket i norske aviser, og jeg tror at noe av det jeg sa, ble feiltolket. Jeg er en stor fan av Nobelkomiteen og Nobels fredspris, sier han til NRK.no.

Mann betegner prisen som «den mest prestisjefylte pris noen kan motta» og synes det er flott at Norge assosieres med den.

– Jeg mente ikke å være kritisk. Jeg synes komiteen gjør en ekstraordinær jobb. Den trekker frem mennesker som inspirerer resten av oss. Så min beundring for komiteen og prisen er stor.

Jagland: En positiv gest

Nobelkomité-leder Thorbjørn Jagland setter pris på den rosende karakteristikken fra CNN-reporteren.

– Det er en veldig positiv gest å få fra en journalist som er veldig kjent i verden, og som tar pulsen på verden. Hans jobb som journalist er jo å være kritisk og ikke applaudere alt som kommer fra offisielt hold eller Nobelkomiteen, sier Jagland til NRK.no.

Video nsps_upload_2009_12_9_19_59_4_1065.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Thorbjørn Jagland setter pris på Jonathan Manns nye tone.