Malala: – Mange drømmer ikke om Ipad, men om skole

RÅDHUSPLASSEN (NRK): Tusener av barn hyllet årets mottakere av Nobels fredspris Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi med høylytt jubel. – Mange barn drømmer ikke om Ipad, men skole, sa Malala til de norske barna.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi hilser på barna

TIL BARNA: Malala Yousafzai (17) takket barna for oppmøtet og engasjementet for barn andre steder i verden.

En gruppe barn intervjuet fredsprismottakerne, og det var et tydelig budskap til norske barn de kom med da spørsmålet kom om hva engasjementet startet med.

– Jeg er veldig glad for å ha med meg venner fra både Nigeria, Syria og andre land. For det er veldig viktig at barna får gå på skolen. Mange drømmer ikke om Xbox, Ipad eller annet. De drømmer om å få skole, en bok og ei penn, sa Malala Yousafzai (17).

Malala Yousafzai har selv gjort det klart at skole alltid må prioriteres.

Under besøket i Oslo har Malala hun også satt av tid til skolegangen sin. På Facebook-siden til Malala Fund forteller hun at det tirsdag ettermiddag var leksetid, og at det derfor ble tid til å finpusse Nobel-talen onsdag morgen.

Kailash Satyarthi fortalte at hans engasjement for barns rettigheter på et vis allerede startet da han var barn selv.

Som 11-åring oppdaget han og noen venner at mange andre barn slet med å skaffe dyre skolebøker. Så de startet med gjenbruk.

– Da jeg var 11 år lagde jeg en skoleboksamling. På bare noen timer samlet vi rundt 2000 bøker, og det var begynnelsen på mitt arbeid for barn, sa Satyarthi.

– Mange barn kidnappes og selges, dere som er her er veldig heldige, sier Kailash Satyarthi fra scenen på Rådhusplassen. Foran ham er flere tusen barn møtt fram for å hylle fredsprisvinnerne.

VIDEO: Satyarthi fortalte om at han allerede som barn startet arbeidet for barn.

Han fortalte også om at mange barn i verden har det fælt, og ikke får skole.

– Dere er veldig heldige som har gode skoler, gode lærere og gode foreldre. Da kan dere gjøre det godt i livet, og dere kan drømme. Mange barn i verden kan ikke en gang drømme om å få en god skole. De blir i stedet bortført, holdt i fabrikker og tvunget til arbeid for å lage sko og klær, sa Satyarthi.

Han fortalte at arbeidet og engasjementet for barn er viktig helt til hvert eneste barn i verden er fritt og kan gå på skolen.

Malala takket også de oppmøtte barna for alt engasjementet de har, for barn andre steder i verden som ikke har det like bra.

Hun mener at verdens ledere må høre på barna.

– Jeg håper at verdens ledere hører på denne stemmen. For dette er stemmen til ikke bare én jente, men stemmen til alle de tusenvis av barna som ikke får skolegang, sa Malala.

Bafzan Ahmad sammen med klassekamerat Afsana Esmari

Bafzan Ahmad sammen med klassekamerat Afsana Esmari.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

– Bra at de får prisen

NRK møtte også flere barn på Rådhusplassen som er opptatt av budskapet fra Malala om skolegang.

– Det er så trist at ikke alle får gå på skole. Det er jo så gøy å lære og på skolen får man masse venner å leke med. Jeg er veldig glad for at Malala og Kailash vil hjelpe barna, sa Bafzan Ahmad (12).

Bafzan Ahmad var der sammen med klassekamerat Afsana Esmati fra klasse 7b på Linderud skole i Oslo.

– Malala og Satyarthi fortjener å få prisen. Det er kult at de får den fordi de støtter barns rettigheter og vil at alle jenter skal få lov til å gå på skole, sa 11-åringen Afsana Esmar.

Sang, underholdning og taler til ære for Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, i regi av Redd Barna.

HØYDEPUNKTER FRA FESTEN: Se høydepunkter fra festen hos barna på Rådhusplassen sammen med Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Stort oppmøte

Flere barn enn noensinne var ventet å delta på Redd Barnas fredsprisfest, som arrangeres for 18. året på rad.

Mellom 6000 og 7000 skolebarn fra blant annet Oslo, Drammen og Lillestrøm var påmeldt til festlighetene.

– Det blir så mange barn og internasjonale medier som vi aldri har opplevd før. Interessen for Redd Barnas fredsfest er kjempestor i år. Det kan bli trangt, sa en storfornøyd informasjonsleder i Redd Barna, Philip Crabtree.

Like før prismottakerne inntok scenen møtte de også barna til kronprinsparet – prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus sammen med moren kronprinsesse Mette-Marit.

Internasjonale og norske medier hadde rigget seg til med studio på stedet, og politiet var også godt synlige.

Spesielt i år

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi får årets Nobels fredspris for hver sin kamp for barns rettigheter. Prisen overrekkes onsdag klokka 13 i Oslo rådhus.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Årets fredspris har nemlig blitt omtalt som en «barnas fredspris». Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi får prisen for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til å gå på skole.

I tillegg er Malala selv et barn – 17 år – og tidenes yngste fredsprisvinner.

Dette er prisvinnere som treffer Redd Barna midt i hjertet.

– Det er helt klart spesielt at et barn er blant prisvinnerne og at barns rettigheter er blitt satt pris på av nobelkomiteen på denne måten. Dette er Redd Barna kjempebegeistet for, sa Crabtree.

Barna intervjuer Malala

Under barnas fredsprisfest ble prismottakerne intervjuet av tolvåringene Elias, Julie og Vegard, som har vært med på å arrangere det hele (se bildet over).

Både før og etter intervjuet spilte arrangørene Redd barna opp til sang og dans med kjente norske artister som Donkeyboy, Omer Bhatti og Tuva Syvertsen.

Selve tildelingen av Nobels fredspris skjer klokka 13 i Oslo rådhus. Du kan følge overrekkelsen direkte her på NRK.no.

På rådhusplassen skal Redd Barna dele ut Barnas fredspris, og de som skal møte fredsprisvinnerne er ekstra spente.

På rådhusplassen har Redd Barna sin egen fredsprisfest, og de som skulle møte fredsprisvinnerne var ekstra spente på forhånd.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottar Nobels fredspris
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix