Malala dro fra nobeldirektøren

Like før klokken 14 kom fredsprisvinner Malala Yousafzai til VIP-inngangen på Gardermoen – uten følge av noen norske nobelnotabiliteter. For Malala og PST kjørte fra nobeldirektør Geir Lundestad, som satt igjen på Grand Hotel.

Malala reiser

SE VIDEO: En glad, men sliten prisvinner ankommer Gardermoen, for å reise hjem til Birmingham.

– Det gikk litt hastig her, de dro litt før det var planlagt, sier Geir Lundestad, som ble etterlatt på hotellet som hvert år huser fredsprisvinnernes og deres følge.

Malala Yousafzai mottas av Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad på Oslo lufthavn Gardermoen

Malala Yousafzai mottas av Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad da hun kom til Norge mandag kveld.

Foto: Terje Bendiksby / Ap

Vanlig nobelprotokoll er at Nobelkomiteens leder mottar prisvinnerne når de ankommer Norge i forkant av prisutdelingen i følge med komiteens sekretær og nobeldirektør, og kjører sammen med henne til Grand Hotel.

Når prisvinnerne reiser, tar komitélederen farvel på Grand Hotel mens nobeldirektøren følger prisvinneren til Gardermoen for å ta hånd om det praktiske.

I år ble Malala geleidet ut av Grand Hotel av en tjenestemann fra livvaktsseksjonen i Politiets sikkerhetstjeneste, hvorpå den ventende bilen starter opp og kjører av gårde når prisvinneren og faren Ziauddin Yousafzai er vel inne i kjøretøyet sammen med flere følgebiler. Rundt hotellinngangen var det mye bevæpnet politi.

Neste bil fylles opp av Malalas mor og søsken. Sammen med flere andre biler forlater den området noe senere.

På Oslo lufthavn Gardermoen ble følget mottatt av en representant for flyplassen. Prisvinneren selv ble fulgt tett av norske politifolk helt til flyet som skulle frakte henne og de andre til Storbritannia tok av.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Malala reiser fra Grand Hotel i Oslo

SE VIDEO: Malala drar fra Grand Hotel, kun fulgt av en politimann.

Sa adjø

– Alt er i orden. Jeg fikk sagt adjø til både Malala og faren hennes på Grand, sier Lundestad, vel tilbake på kontoret på Nobelinstituttet.

Da hadde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland allerede vært ute i samme ærend, med å ta farvel.

– Malala var veldig fornøyd. Hun synes denne uka hadde gått strålende, men hun var naturlig nok litt sliten, sier Lundestad.

På fest etter konserten

For det ble lange dager både tirsdag, onsdag og torsdag for historiens yngste fredsprisvinner. Onsdag kveld sluttet sent med fakkeltog og nobelbankett, mens torsdag endte med en privat middag på en av Oslos restauranter etter Fredspriskonserten.

Rundt 100 personer var invitert til festen, blant dem deler av familien som hadde kommet fra Pakistan og som Malala ikke hadde sett siden hun for to år siden ble fraktet til Storbritannia for medisinsk behandling etter at hun var blitt skutt.

– Malala spurte meg om vi kunne ha en uformell feiring på den siste dagen hennes her. Hun sa at da kan hun være seg selv, forteller Aamir Sheik til NTB.

På gjestelisten var foruten familie og venner flere pakistanske og indiske popartister. Malala selv skal være svært glad i å synge.

På menyen stod prisvinnerens favorittretter: Kylling tikka masala med ris, nanbrød, chutney, korma og kheer til dessert.

Også medprisvinner Kailash Satyarthi og hans familie var invitert til den private og uformelle feiringsmiddagen. Men de hadde andre planer, ifølge Sheik, og gitt at middagen startet først da Malala kom rundt klokken 23, var det kanskje like greit. For flyet som Satyarthi og hans følge skulle med, hadde avreisetidspunkt klokken 06.00 i dag morges.