Sterkt møte med blodig skoleuniform: – Du er så modig, Malala

FREDSPRISSENTERET (NRK): Det ble et sterkt gjensyn for Nobelprisvinner Malala Yousafzai da hun fikk se sin egen blodflekkete skoleuniform fra dagen hun ble skutt av Taliban. Uniformen stilles ut i forbindelse med Fredsprisutstillingen på Nobels fredssenter.

Malala Yousafzai

RØRT: Da Kailash fikk se Malalas blodstenkte skoleuniform, holdt han 17-åringen tett inntil seg. – Du er så modig, du er så modig Malala. Det får fram tårer i øynene mine, sa Kailash og kysset henne flere ganger på hodet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I ettermiddag fikk fredsprisvinner Malala Yousafzai for første gang se sin blodige skoleuniform på utstilling. Det ble et stekt gjensyn med uniformen hun hadde på seg da hun ble skutt og forsøkt drept av Taliban i 2012. Hun fikk trøst av Kailash Satyarthi, som hun mottar fredsprisen med.

– Du er så modig, du er så modig Malala. Det får fram tårer i øynene mine, sa Kailash og kysset henne flere ganger på hodet, ifølge NTB.

Klærne hun brukte da hun ble skutt vekte følelser.

Bevæpnet politi og et ekstra sikkerhetstelt var satt opp utenfor Nobels Fredssenter i Oslo da Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ankom den offisielle åpningen av Fredsprisutstillingen kl. 16.45 i kveld.

De kom sammen med leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, og ble tatt imot av direktør for Fredssenteret Bente Erichsen. Resten av Nobelkomiteen med følge, samt sponsorer, var også invitert til den lukkede åpningen.

Utstillingen er om nobelprisvinnernes liv, hvor et av de mest fortellende objektene i utstillingen er uniformen som Malala Yousafzai hadde på seg da hun som 15-åring ble skutt i ansiktet av Taliban 9. oktober 2012.

Ingen visste at familien hadde tatt vare på 17-åringens skoleuniform, før Malala selv spurte Nobels Fredssenter om de ville stille den ut.

Nobels Fredspris 2014

Nobelprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai på Nobels Fredssenter.

Foto: Varfjell, Fredrik / Ap

– Det er sterkt

Fredsprisutstillingen åpner for publikum 12. desember.

– Dette handler om fredsprisvinnerne og deres hverdag, og den hverdagen er veldig sterk, sier Bente Erichsen, direktør for Nobels Fredssenter, om utstillingen.

– Arbeidet til fredsprisvinnerne har vært en enorm kamp, og hvis man unnlater å minne om det og lager et glansbilde, så har man feilet. Så jeg tror det er viktig både for voksne og unge å se denne uniformen.

Bente Eriksen, direktør ved Nobels Fredssenter,  sier budskapet er barns rettigheter til å ikke arbeide, men gå på skole. Barns rett til å ha en barndom.

– Det er sterkt å se uniformen til Malala, sier Bente Erichsen, direktør for Nobels Fredssenter.

Se hvordan klærne så ut da de ankom Nobels Fredssenter forrige fredag:

Klærne som fredsprisvinner Malala Yousafzai hadde på seg da hun ble skutt av Taliban, er nå på Nobels fredssenter.

Vil vise uniformen fram for andre

I forkant av utstillingen har Malala fortalt at drakten har stor betydning for henne. Etter at hun som 15-åring ble forsøkt drept, har hun kjempet mot ekstremisme og for jenters rett til utdanning.

– Å ha på uniformen fikk meg til å føle at ja, jeg er en elev, jeg gjør det i praksis, sier hun i et intervju gjort for Fredsprisutstillingen.

– Nå vil jeg vise den fram for andre barn og folk over hele verden for å vise at det er min og alle barns rett å gå på skole, og at det ikke må bli glemt, fortalte hun i et intervju med NTB i forrige uke.

Pressen får ikke være til stede når fredsprisvinnerne får se utstillingen om sine egne liv.

Før Malala og Kailash Satyarthi får se utstillingen om seg selv, får nobelprisvinnerne blant annet en omvisning i utstillingen Peace at Work – Høydepunkter fra Fredsprisutstillingene 2005–2013 og se den pakistanske artisten Falak opptre.

Fredsprisutstillingen er gratis og åpner for publikum 12. desember.

Skoleuniformen som fredsprisvinner Malala hadde på seg da hun ble skutt 9. oktober 2012, med de nå e

Skoleuniformen som fredsprisvinner Malala hadde på seg da hun ble skutt, med de nå etter hvert litt falmede blodflekkene, blir gjort klar for utstilling på Nobels Fredssenter.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Se årets Fredspriskonsert direkte på NRK1 og via NRK.no i kveld kl 19.45.