Lar barna bestemme over prispengene

JAIPUR (NRK): Fredsprisvinner Kailash Satyarthi sier Indias barneparlamenter skal bestemme hvordan fredsprispengene på 4 millioner kroner brukes. Barna skal samrå med tillitsvalgte i Satyarthis organisasjon mot barneslaveri, Bachpan Bachao Andolan (BBA).

Årets nobelprisvinner Kailash Satyarthi sammen med barn i Jaipur

Kailash Satyarthi og kona Sumedra Kailash feirer Diwali med frigitte barneslaver på senteret i Bal Ashram.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Barna gir meg uten tvil den beste og klareste retningen for vårt arbeid. Det er ingen andre som kan gjøre det, sier Kailash Satyarthi til NRK.

Vi treffer ham på senteret han startet for 15 år siden for nylig frigitte barneslaver, 2 timers kjøring fra delstatshovedstaden Jaipur.

– Barna ledet vei for hvordan barneekteskap og utdanning henger sammen, og hvordan barnearbeid og barneslaveri henger sammen med kultur og tankegang hos foreldrene. Alle disse tankene kommer fra barna, for det er dem som opplever problemene, fortsetter han.

Forbud mot barnearbeid og barneekteskap

Barneparlamentene er anerkjente politiske organer i India, mye takket være Satyarthis eget arbeid.

Siden 2001 er 317 landsbyer i 11 delstater erklært som barnevennlige landsbyer, eller Bal Mitra Gram. I disse landsbyene går alle barn opp til 14 år på skole, og både barnearbeid og barneekteskap er forbudt. Barnevennlige landsbyer har også egne demokratisk valgte barneparlament, som er anerkjent som del av landsbyenes politiske system. Barna har formell rett til å ta opp spørsmål med landsbyrådet, og klage saken videre opp i systemet om de ikke blir hørt.

De barnevennlige landsbyene har bidratt til å redusere antallet indiske barnearbeidere, men det er fortsatt langt igjen.

Ved forrige telling i 2011 hadde India fortsatt 4,3 millioner barnearbeidere.

Et mindretall av barnearbeiderne, er barneslaver. Ofte blir de satt i pant av desperate foreldre som trenger et kortsiktig lån, som de mener å nedbetale innen noen dager eller uker. Men barnehandlerne sørger for at foreldrene aldri greier å innfri lånene.

Mens rentene løper løpsk, selges barnet ofte videre til fabrikker, hoteller eller steinbrudd. Barna strippes for sin menneskelighet og gjøres til handelsvare for småpenger, omtrent 700 norske kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kailash Satyarthi
Foto: Peter Svaar / NRK

Barna avgjør

Satyarthis organisasjon opplyser at de har reddet 80.000 barneslaver, som har fått et nytt liv gjennom skolegang.

Kailash Satyarthi
Foto: Peter Svaar / NRK

Satyarthi har vunnet flere fredspriser tidligere, selv om årets nobeltildeling er den gjeveste.

Også tidligere er det barna som har fått avgjøre bruken av prispengene.

– Vi treffer de fleste viktige beslutninger på to nivåer. Det viktigste nivået er barneparlamentene, som er valgt i flere hundre landsbyer. Det neste nivået er tillitsvalgte i BBA, som velges av våre 80.000 medlemmer over hele India.

– Først når vi slår synspunktene til disse to gruppene sammen, får vi et godt grunnlag for hva prispengene skal brukes til, sier Kailash Satyarthi til NRK.

Når han kommer til Oslo i desember, har barna kanskje bestemt seg.