Fremførte kjærlighetshilsen til Liu Xiaobos kone

Fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina, og hans kone holdes isolert. På den andre siden av jorden, i Oslo rådhus, ble det i dag spilt en kjærlighetshilsen fra ham til henne.

Liu Xia og Liu Xiaobo

Liu Xia og Liu Xiaobo sitter i henholdsvis husarrest og fengsel.

Foto: Reuters

Lynn Chang, en kinesisk fiolinist bosatt i USA, spilte blant annet «Salut d'Amour», «Kjærlighetshilsen», nettopp som en kjærlighetshilsen til Liu Xiaobos kone Liu Xia, og en hyllest til kjærligheten mellom dem.

– Rørende

– Det er en udødelig kjærlighet mellom dem, sier Lynn Chang til NRK.no.

Han betegner det som en ære å spille under fredsprisseremonien.

– Det var en veldig rørende seremoni. Jeg er selv kineser og vet hvordan dem som var til stede her i dag, føler det, sier Lynn Chang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lynn Chang

Fiolinist Lynn Chang sier det er en ære å få spille under fredsprisseremonien, men er ikke i tvil om at det vil gi ham problemer i Kina.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Kommer til å få problemer i Kina

Han bor selv i USA og har amerikansk statsborgerskap, men er ikke i tvil om at han nå vil få problemer neste gang han skal besøke Kina.

– Foreldrene mine og familien min bor i Kina. Jeg tror ikke de er i fare, men jeg snakket med faren min før jeg sa ja til å spille her. Jeg får sikkert problemer neste gang jeg skal til Kina, men jeg er svært glad for at jeg fikk spille under fredsprisseremonien. Det er en stor ære.

Verken kona eller andre familiemedlemmer har kunnet reise ut av Kina for å være til stede under fredsprisseremonien i Oslo rådhus.

Stolen der Liu Xiaobo skulle ha sittet, sto tom, og fredsprisdiplomet og medaljen ble lagt i den som et mektig symbol.

Les også: Deltagerne strømmer til Oslo rådhus

Les også: Demonstranter angrep hverandre