Kaci Kullmann Five langer ut mot Kina

STOCKHOLM (NRK): Kaci Kullmann Five tar kraftig til motmæle mot dem som mener Kinas kritikk har vunnet frem ved lederskiftet i Nobelkomiteen. Hun ber Kina løslate fredsprisvinner Liu Xiaobo og slutte å forfølge hans kone.

- Kina har ikke oppnådd noe som helst ved at jeg erstatter Thorbjørn Jagland som leder, sier Kaci Kullmann Five.

– Hvis Kina tror de kan vinne terreng ved at jeg har overtatt som leder i Nobelkomiteen, tar de fullstendig feil. Kina har ikke oppnådd noe som helst ved at jeg erstatter Thorbjørn Jagland som leder, sier Five.

Tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 satte sinnene i kok i Kina.

Fredsprisvinner i fengsel og kona i husarrest

Liu Xiaobo har vært en torn i øyet på de kinesiske makthaverne i flere tiår. I 2009 ble han dømt for å ha skrevet et politisk manifest som krevde demokrati i Kina og større respekt for menneskerettighetene. Kinesiske myndigheter mente det var oppvigleri og en sikkerhetsrisiko.

Også hans kone, Liu Xia, er blitt straffet i kjølvannet av fredsprisutdelingen. Hun ble satt i husarrest.

– Liu Xiaobo bør frigis så raskt som overhodet mulig, og man bør slutte å forfølge hans kone, slik som det gjøres i dag, er Kaci Kullmann Fives klare beskjed nå.

Den nyvalgte Nobelkomité-lederen besøkte tirsdag den svenske Nobelstiftelsen i Stockholm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thorbjørn Jagland ved siden av den tomme stolen da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010

TOM STOL: Norge og Nobelkomiteen har vært utsatt for kraftig kritikk fra Kina etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Liu Xiaobo satt selv fengslet og kunne ikke komme for å motta fredsprisen. Diplomet og medaljen ble derfor satt på en tom stol i Oslo rådhus.

Foto: Heiko Junge / Ap

– Stolt over å ha gitt prisen

Det var en samlet Nobelkomité som sto bak tildelingen til den kinesiske demokratiforkjemperen, men det var Thorbjørn Jagland, daværende leder av Nobelkomiteen, som frontet den.

Derfor mente flere at lederskiftet i Nobelkomiteen, kunne ses på som et knefall for Kinas kritikk.

– Det presset og forsøket på å skape seg innflytelse gjennom en offentlig debatt, har ikke hatt noen som helst innflytelse på komiteens konklusjon. Jeg står bak alt Thorbjørn Jagland har sagt på vegne av Den norske nobelkomité når det gjelder prisen til Liu Xiaobo, sier Five.

– Det er en pris jeg står helhjertet bak, og en pris jeg er meget stolt over å ha vært med på å gi. Det er overhodet ingen forskjell i synspunktene rundt Liu Xiabos situasjon mellom meg og Thorbjørn Jagland.

Kinas utenriksdepartement sa til NRK tirsdag at de hadde fått med seg lederskiftet i Nobelkomiteen.

Talskvinne Hua Chunying la til at det ikke endrer det kjølige forholdet til Norge.

– Vårt syn på forholdet til Norge ligger fast og har ikke endret seg.