Hopp til innhold

Jagland holder tett om vinneren til det siste

En hemmelighetsfull Thorbjørn Jagland avslører nå klokka 11 hvem som får Nobels fredspris for 2011.

Video Jagland leser begrunnelsen

Leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland har holdt kortene tett til brystet i forkant av tildelingen.

Foto: Nyhetsspiller

I minuttene før leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland presenterer årets fredsprisvinner sirkulerer det fortsatt flere ulike navn som utpekes som favoritter til å få prisen i år.

I løpet av morgentimene og formiddagen har Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf seilet opp som ny storfavoritt, men mange holder fortsatt muligheten åpen for at aktivister fra den arabiske våren får prisen.

Den godt bevarte hemmeligheten avsløres når Jagland møter verdenspressen på Nobelinstituttet klokken 11.

Trolig ikke den arabiske vår

Flere representanter for vårens revolusjoner i Egypt og i Tunisia har blitt trukket ut som storfavoritter til å motta årets fredspris.

Men få timer før prisvinneren offentliggjøres, heller leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland kaldt vann i årene på dem som tror at den arabiske våren blir bakteppet for årets pris.

– Det temaet vi har ønsket å løfte opp er veldig viktig og kan ikke nødvendigvis knyttes til det som har skjedd der. Men det er klart det er viktig også, sier Jagland til NRK.

– Nært opp til Nobels vilje

Flere har også tatt til orde for at årets pris bør gå til en kvinne, men Jagland sier de ikke opererer med kjønnskvotering når det gjelder fredsprisen.

Jagland med navnet på fredsprisvinneren

På dette arket står dagens godt bevarte hemmelighet. Klokken 11 offentliggjør Thorbjørn Jagland navnet på årets fredsprisvinner.

Foto: Sara Victoria Rygg / NRK

– Det er ikke nevnt i Alfred Nobels testamente, så vi må holde oss til det som står der. Nemlig den som har gjort mest for freden det siste året, sier Jagland.

– Får årets vinner prisen for å ha arbeidet mot en konkret krig?

– Det er i alle fall veldig nært knyttet til det som er Alfred Nobels vilje. Det er jo å bidra til en fredelig utvikling i verden, løse konflikter på en fredelig måte og skape brorskap mellom nasjonene, sier Jagland.

Mindre omdiskutert

De siste to årene har vært preget av kontroversielle fredspriser. Først Barack Obama i 2009 og deretter den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i fjor.

– De to prisene var omdiskuterte, og det var veldig bra. Obama fikk prisen fordi han reddet hele nedrustningsregimet i verden. Prisen til Liu Xiaobo ble angrepet av Kina, men anerkjent over hele verden, sier Jagland.

– Årets pris vil ikke bli omdiskutert på den måten, men jeg tror den blir sterkt omfavnet og mange blir glade for at vi løfter opp dette temaet.

Du kan følge offentliggjøringen av prisvinneren direkte på NRK.no og NRK1 fra klokka 11.