Hopp til innhold

– Vi er gjester i Norge, så oppfør dere ordentlig

Aung San Suu Kyi viste seg fra sin landsmoderlige side under et «intimmøte» med eksilburmesere i Nobels Fredssenter, og ba «barna sine» oppføre seg i Norge.

Eksilburmesere hører på Aung San Suu Kyi

Eksilburmesere hører godt med på Aung San Suu Kyi har å si.

Foto: NRK

Rundt 600 eksilburmesere fra hele Norge hadde trengt seg sammen i Nobels Fredssenters store sal for å tilbringe kvalitetstid med fredsprisvinneren som kun blir omtalt som «Mor Suu».

Flere var opprømte og redde for å ikke sikre seg en god nok plass for å se Aung San Suu Kyi, og det ble litt trengsel i rommet i det folk begynte å presse seg innover for å få et godt overblikk over scenen.

– Vær så snill. Vi er alle landsmenn her inne. Vi er alle veldig glade i henne. Så la oss vise respekt og hjelpe hverandre slik at alle kan se. Ikke dytt og sett dere ned slik at alle kan få muligheten til å se scenen, sier en mann høyt og roer dermed ned stemningen.

Folk har ventet tålmodig siden kl. 12 og reagerer på hver lille bevegelse rundt scenen. Skuffelsen var derfor å ta og føle på i det arrangøren kom på scenen for å gi beskjed om at de dessverre måtte vente 25 minutter til. Suu Kyi skulle først få en rundtur i Nobels hage og se utstillingen «Mother Democracy».

– Å nei, utbryter en liten jente i publikum, men arrangøren er kvikk i replikken og svarer «Vel folkens, vi har ventet i 21 år, la oss gi henne 20 minutter til».

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi husket flere av bildene på utstillingen ved Nobels Fredssenter.

Foto: Cathal McNaughton / Afp

– Det er vår mor!

25 minutter tikker fort forbi og plutselig står hun der, «Mor Suu.»

Suu Kyi smyger seg grasiøst inn på scenen og blir møtt med «Mor Suu! Vi ber om din gode helse!» Det samme uttrykket som har blitt ropt gjentatte ganger, ved hver anledning eksilburmeserne har fått øye på fredsprisvinneren under norgesbesøket.

Men nå blir lykkønskningene kun gjentatt tre ganger, akkurat slik som de ble enige om på forhånd, for «å ikke sløse vekk de få verdifulle minuttene de har sammen med mor».

Salen er helt stille i det Suu Kyi går opp mot mikrofonen og begynner å snakke:

– Når jeg ser på dere som er her ... Jeg ser så mange personer fra ulike folkegrupper, og det gjør meg så glad. Burma er et land som ble bygd opp av etnisk mangfold, og når jeg ser dere så ..., rekker Suu Kyi å si før hun blir avbrutt av et rop fra salen.

Hun stanser opp, får sin myndige fremtoning og spør: «Hva skjer? Er det et problem?» Salen blir stille og alle snur seg i retningen der ropet kom fra. En mann roper tilbake på burmesisk «Pressen står i veien, Mor Suu. Vi ser deg ikke.»

Et fullt pressekorps hadde nemlig fått slippe inn samtidig som fredsprisvinneren entret scenen og skjermet for de uheldige burmeserne bak pressesperringen. Nobelprisvinneren begynner å le og spør pressekorpset på engelsk «Kan dere være så snill å flytte dere litt? De ser ikke.»

Pressefolkene lyder noe usikkert og flytter seg inn mot veggen. Noen setter seg på huk for å ikke skygge.

Da kommer det spontant fra en av radene: «Sånn ja! Det er vår mor!!»

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Suu Kyi blir avbrutt under sin tale til eksilburmeserne på grunn av et rop fra salen.

VIDEO: Suu Kyi blir avbrutt under sin tale til eksilburmeserne.

– Oppfør dere ordentlig

Aung San Suu Kyi snakker vennlig og bruker folkelige uttrykk når hun snakker til sine landsmenn om hvordan det føles for henne å være i Norge.

– Det er lykkelig, men også samtidig litt sørgmodig å møte dere her, et sted så langt unna vårt hjem. Det er en lykkelig anledning fordi vi er alle her, ulike etniske folkegrupper samlet i ett. Det er en lykkelig anledning fordi dette viser Norges velvilje mot oss burmesere. Men litt sørgmodig fordi vi fortsatt har en lang vei å gå for å gjøre vårt eget hjem trygt nok for oss alle.

Så gav hun sitt folk et løfte:

– Jeg har møtt mange eksilburmesere på min reise hittil. Mange sier de vil tilbake til hjemlandet. Vi skal gjøre vårt beste for at vårt land er som et mors hjem som man alltid er velkommen i.

– Men det innebærer nå at vi alle jobber sammen for å skape dette hjemmet.

– I mellomtiden, dere som er i andre land: Dere er gjester i et annet hus. Da må vi vise respekt for våre verter ved å følge deres skikker og regler. Da vil også våre verter behandle oss med den respekten vi fortjener. Kan dere gjøre det?

Da svares det fra salen: «Vi gjør det allerede, Mor Suu»

Aung San Suu Kyi snur seg mot vedkommende og sier med et smil:

– Sikker på det? Du vet mor følger med!

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Folk utenfor fredssenteret

Folk møtte opp mannsterke for å feire Suu Kyi.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Drømmen har blitt virkelighet

Utenfor Nobels Fredssenter ventet enda flere av Aung San Suu Kyis «barn.» Rundt 12.000 personer hadde tatt plass på Rådhusplassen for å hylle fredsprisvinneren.

– Da vi møttes første gang i Rangoon i 1997, snakket du om drømmen om å komme til Oslo. Nå er drømmen blitt virkelighet, gratulerer, sa Kjell Magne Bondevik ved Oslosenteret som lenge vært en politisk støttespiller for Aung San Suu Kyi.

– Da vi møttes siste gang i Rangoon for fire uker siden, sa du at når du endelig kom til Oslo, ønsket du å møte vanlig folk. Det gjør du nå, sa han med et smil og så utover folkemengden.

Folkemengden var også glad for å se den norske Burma- vennen Kjell Magne Bondevik.

– Det er Bondevik! Han elsker Daw Suu sååå mye, forklarte en ivrig burmesisk dame til sidevenninnen som dessverre ikke var høy nok til å se scenen.

– Dere har vært vårt lys i mørket

Aung San Suu Kyi fulgte opp med en dypfølt takk til Norge og det norske folk under folkefesten til ære for henne.

Aung San Suu Kyi på Nobels fredssenter

Aung San Suu Kyi ble hyllet av 12000 på folkefesten utenfor Nobels Fredssenter.

Foto: Sara Johannessen / Nobels fredssenter

– Jeg skrev faktisk ingen tale for denne anledningen. Det jeg ønsker mest er å takke dere og si hvor mye det betyr at et land som Norge er villig til å støtte de som trenger det, sier Suu Kyi.

– Dere har vært vårt lys i mørke tider. Dere var sterke når vi var svake. Så jeg vil bare si takk! Takk for det norske folks utholdenhet, støtte, praktiske hjelp og ly til dem som flyktet fra sitt land. De vil hjem, men de vil hjem til et fritt og demokratisk Burma. Og jeg håper dere kan hjelpe dem videre dit.

– Dere er så trygge at dere kanskje ikke helt vet hvordan det er å leve i utrygghet. Men dere er villig til å stå ved andres side, uten baktanker – og det betyr alt.

Og det kan virke som om all rosen kommer fra hjertet. For da Mya Kyi Mone, som er en av de mange hundre burmeserne som har fått søke tilflukt i Norge utbrøt «Long bless Norway» som sin sluttappell, lyste Suu Kyi opp med det største smilet under hele konserten.

Aung San Suu Kyi ler hjertelig under folkefesten

Aung San Suu Kyi ler hjertelig under folkefesten.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix