Hopp til innhold

Jagland: Nobelprisen blir ikke like kontroversiell som i fjor

Dagen før Nobels fredspris deles ut i Oslo florerer fortsatt ryktene om hvem som får prisen. To kvinner deler den, tror nobelhistoriker, mens nobelkomiteens leder sier han er forundret over at media ikke er nærmere fasiten.

NOBELS FREDSPRIS 2010

Thorbjørn Jagland satt alene under fjorårets nobelseremoni. I år får han trolig selskap.

Foto: Scanpix

Nobelkomiteen hadde sitt siste møte forrige fredag og da stod det mellom to kandidater, i morgen leser nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, opp hvem som vinner, men han stusser over at forståsegpåerne ikke har luktet lunta.

– Det er veldig mange andre positive trekk i verdenssamfunnet som jeg synes det er merkelig at forskere og media ikke har sett. Det er viktig å ta tak i de viktige kreftene som tar for seg omforming, sier Jagland til NRK, som tror prisen blir godt mottatt og at den ikke er like kontroveriell som fjorårets.

– Det er en fredspris som er veldig sterk, men samtidig veldig samlende. Den er ikke konfliktfri, men vil ikke skape reaksjoner fra ett land, slik vi opplevde i fjor, sier Jagland.

Håper på arabiske kvinner

Historiker Asle Sveen

Historiker Asle Sveen håper at to arabiske kvinner får årets fredspris.

Foto: cappelendamm

En som har fulgt nobelkomiteen tett og kjenner sin nobelhistorier har klare tanker om hvem som burde få prisen.

– Personlig synes jeg det hadde vært fantastisk om to kvinner hadde delt den. Da tenker jeg spesielt på tunisiske Ben Mhenni og egyptiske Abdel Fattah. De brukte begge sosiale medier i revolusjonene i den arabiske våren – og det i de to landene hvor revolusjonene har vært minst voldelige – og de er begge moderate muslimer, sier Historiker Asle Sveen, en av forfatterne av boken «Nobels fredspris – hundre år for fred».

Abdel Fattah og Lina Ben Mhenni

Abdel Fattah og Lina Ben Mhenni blir av mange trukket frem som de største favorittene til Nobels fredspris.

Nobelkomiteen hadde sitt siste møte forrige fredag og da stod det mellom to kandidater.

Bookmakerfavoritter

Hos flere bookmakere troner den afghanske menneskerettighetsaktivisten Sima Samar på topp, fulgt av blant andre den cubanske regimekritikeren Oswaldo Paya Sardinas og den amerikanske professoren Gene Sharp. 83-åringen er kjent for sine arbeider rundt ikkevoldelig kamp.

Skal komiteen oppfylle sine egne forsetter om å være relevante og aktivt påvirke, kommer de neppe unna den arabiske våren og revolusjonene i Egypt og Tunisia - hvor de fryktede regimene til president Hosni Mubarak og Zine El Abidine Ben Ali ble veltet av et massivt folkepress på fredelig vis.

– En slik pris vil være en kraftig anerkjennelse til moderate muslimske kvinner som bruker sosiale medier til demokratisering av den muslimske verden. Det ville være en flott pris, sier Sveen, som understreker at Jagland selv ved flere anledninger har pekt på den arabiske våren.

Thorbjørn Jagland har tidligere pekt på den arabiske våren. Allerede i april i år, da han var gjest i Urix på NRK, understreket han sosiale mediers rolle i revolusjonene i Nord-Afrika, og han sa at vi må støtte oppom ungdom som jobber for menneskerettigheter. Jagland har selv vært i Tunisia, fordi Europarådet, der han er generalsekretær, skulle hjelpe Tunisia i arbeidet mot nyvalg og en ny grunnlov.

Arabisk vår

NRK kjenner til at ulike kandidater fra den arabiske våren i høst er veid opp mot hverandre.

Navn som er høyaktuelle, er 6. april-bevegelsen med grunnleggerne Israa Abdel Fattah og Ahmed Maher i spissen.

Tahrir-plassen/Wael Ghonim

Wael Ghonim stod i spissen under opprøret på Tahrir-plassen.

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

Bevegelsen var en av hovedorganisatorene bak demonstrasjonene i Egypt og imponerte med sin standhaftighet, kompromissløse holdning til ikkevold og disiplinering av massene som var ute i gatene.

6. april-bevegelsen startet sin opprørskampanje i 2008, da de mobiliserte støtte til streikende tekstilarbeidere som kjempet for bedre lønn og arbeidsforhold.

Gruppen ble etter hvert betegnet som det mest vitale forumet i Egypt for politisk diskusjon, og de grep sjansen og massemobiliserte da folket i Tunisia hadde presset vekk sitt forhatte regime.

Også Googles tidligere markedssjef for Midtøsten og Afrika, Wael Ghonim, scorer høyt på spekulasjonslistene.

Ghonim var den som i sinne startet Facebook-kampanjen mot regimet etter at studenten Khaled Said i 2008 ble banket i hjel av det egyptiske politiet etter en demonstrasjon i Alexandria.

Facebook-siden «Vi er alle Khaled Said» vokste til å ha nærmere 500.000 støttespillere, men stifteren forble ukjent. Facebook-siden forble en viktig informasjonskanal gjennom opprøret.

Også Twitter og Facebook er foreslått til fredsprisen, men slik NRK kjenner deler av komiteens vurderinger, skal det mye til før disse velges som vinner.

Både Ghonim og 6. april-bevegelsen er inspirert av Gene Sharp, en amerikansk ikkevoldsforsker som har utgitt en håndbok med råd og tips om hvordan velte autoriære regimer på fredelig vis.

Flere av de unge egypterne har blitt opplært av elever av den nå 93 år gamle Sharp, som selv har vært nominert til fredsprisen.

EU

Den kjente bloggeren og universitetslektoren Lina Ben Mhenni fra Tunisia er sentral når aktuelle navn og kandidater nevnes.

Hun spilte en stor rolle på sosiale medier for å holde moralen blant de demonstrerende oppe og er en moderat muslim som har en stor følgeskare.

Hvis nobelkomiteens leder og generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland ikke leser opp et navn med tilknytning til den Arabiske våren har han tidligere tatt til orde for at EU skal få Nobels fredspris.

I 2007, to år før han ble leder av Nobelkomiteen, og mens han var stortingspresident, skrev han dette i en kronikk i Aftenposten:

”EU er det mest vellykkede fredsprosjektet i historien. For meg er det uforståelig at EU ennå ikke er blitt beæret med Nobels fredspris. Det kan skyldes den spesielle rolle EU-spørsmålet har spilt her hjemme.”

Selv om han håper og tror at årets fredspris gis til noen tilknyttet den arabiske våren, vil derfor ikke Asle Sveen avskrive EU fullstendig.

– Dette året kan være Jaglands store mulighet til å gi prisen til EU. I dagens Nobelkomité er det faktisk flertall for EU. Både Jagland, Kaci Kullmann Five, Sissel Rønbeck og Inger-Marie Ytterhorn er EU-tilhengere. Men både Rønbeck og Ytterhorns periode i komiteen går ut i år. Dermed er det ikke sikkert det blir flertall for EU med mulige nye komitémedlemmer.

– Hadde jeg hatt noe å si, ville min stemme gått til Ben Mhenni og Fattah. Samtidig synes jeg litt synd på afghanske Sima Samar og russiske Svetlana Gannushkina, som begge har vært nominert også tidligere. Det er to flotte kvinner som setter livet på spill i sin kamp for menneskerettigheter og kvinners rettigheter, sier Sveen.

I år er tallet på nominerte rekordhøyt med 241 nominasjoner – 188 personer og 53 organisasjoner, blant dem WikiLeaks og egyptiske bloggere.

Ifølge de siste spekulasjonene blir det ikke en organisasjon eller en enkeltperson som vinner prisen, derimot kan den bli delt mellom flere personer.