Hopp til innhold

Holder sin nobeltakketale 16. juni

Aung San Suu Kyi vil 16. juni i Oslo rådhus formelt takke for tildelingen av Nobels fredspris, 21 år etter at hun fikk prisen.

Suu Kyi

Aung San Suu Kyi kommer til Oslo 15. juni.

Foto: Khin Maung Win / Ap

Da holder hun sitt Nobelforedrag som takketalen formelt heter.

Aung San Suu Kyi kommer til Oslo den 15. juni, og dagen etter vil stå i Nobels tegn for damen som siden 1988 har vært delvis fengslet, delvis i husarrest i Myanmar.

Hun har hatt flere tilbud om å reise ut av landet, men har alltid avslått av frykt for ikke å kunne komme inn igjen og fortsette kampen for demokrati i hjemlandet.

Nå er hun ikke lenger person non grata, for ikke lenge siden kunne folk bli straffet for å si navnet hennes høyt offentlig, hun er innvalgt i det nye parlamentet og hun har fått utstedt pass av myanmarske myndigheter.

Hun har siden hun ble tildelt Nobelprisen sagt at Norge vil være det første landet hun besøker, når hun en gang føler at hun trygt kan reise ut, på grunn av takknemlighet over tildelingen og støtten fra de skandinaviske landene gjennom sitt politiske fangenskap.

Sønnene takket

Da Nobelprisen ble delt ut 10. desember 1991, var det ektemannen Michael Aris og sønnene Alexander og Kim som mottok prisen, bestående av den kjente gullmedaljen, diplomet og sjekken, på Aung San Suu Kyis vegne.

Eldstesønnen Alexander holdt en kort tale hvor han takket for prisen på morens vegne. Men selve Nobelforedraget, hvor prisvinneren selv utleder sine tanker, ble spart til hun selv kunne komme til Oslo.

Det skjer under en seremoni i Oslo Rådhus lørdag 16. juni klokken 13.

Amnesty International har tatt på seg oppgaven med å arrangere et folketog til ære for den standhaftige damen, tilsvarende det tradisjonsrike fakkeltoget som hyller prisvinneren utenfor balkongen til Nobelsuiten på Grand Hotel.

I 1991 var det sønnene som hilste toget på hennes vegne, den kommende junikvelden er det hun selv som inntar balkongen.

Ved «vanlige» prisutdelinger holdes det en bankett til ære for prisvinneren med innbudte gjester, men i år blir det en mindre og mer uformell middag hvor kun prisvinneren og medlemmer av Nobelkomiteen samt sentrale personer fra Nobelinstituttet er til stede. Trolig blir også medlemmer av Nobelkomiteen fra 1991 invitert, gitt at det var disse som gav henne prisen.

Komiteen ble da ledet av professor Francis Sejersted, med blant andre tidligere statsminister Odvar Nordli (Ap), Gidske Anderson (Ap) og Hanna Kvanmo (SV) og Kåre Kristiansen (KrF) som komitemedlemmer.

– Foredraget vil bli holdt på vanlig vis med 1.000 gjester i rådhuset, men vi legger også opp til at det skal være forskjellige opptog og konserter. Det er viktig at hun får anledning til å treffe folk, også dem som har engasjert seg,
sier Nobelinstituttets leder Geir Lundestad til NTB.

Møter politikere

Mens hun er i Norge, skal Suu Kyi delta på Oslo Forum, der fredsmeklere fra hele verden møtes for å dele erfaringer.

Det er forventet at nobelprisvinneren vil ha møter med både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre under besøket.

Det er statsministeren som formelt har invitert Aung San Suu Kyi til Norge, og invitasjonen ble overbrakt da utenriksministeren var i Myanmar i slutten av januar. Da lovet Støre lettelser av sanksjonene mot landet, så fremt Suu Kyi var enig at det kunne være formålstjenlig.

Nobelprisvinneren skal også til Bergen, for å takke for Raftoprisen som ble tildelt henne i 1990. Deretter, den 18. juni, skal hun til Storbritannia, hvor hun bodde i en årrekke sammen med ektemannen, som døde av kreft i 1999, og de to sønnene. Hun skal både tale i det britiske parlamentet og motta en utmerkelse i «hjembyen» Oxford.