- Nobelkomiteen har utvist et mot få andre har, mener 1989-opprørerne

Mange av studentlederne fra demokratiopprøret i 1989, var samlet igjen i Oslo i dag for å hedre Liu Xiaobo. De har fortsatt krystallklart budskap, og mener Nobelkomiteen har utvist et mot få andre har.

Chai Ling

- Det å tie for å ikke tirre, er feigt, sier Chai Ling, symbolet på 1989-opprøret. I dag feiret hun Liu Xiaobo.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Demokratibevegelsens store symbol fra 1989, Chai Ling ankom Norge og Oslo noen timer før seremonien. Utenfor Oslo rådhus møtte hun flere av sine gamle venner, de som stod i spissen for demonstrasjonene som rystet Kina i 1989.

De fleste har flyktet fra Kina, før eller etter fengselsstraffer, og lever i eksil.

Mange av dem har ikke sett hverandre siden de dramatiske vår- og sommerukene i 1989.

21 år etter at stridsvoger knuste kravene om demokratiske og økonomiske reformer, er de kommet for å hedre Liu Xiaobo, som deltok i deres protest, som fortsatt fører kampen videre, og som sitter fengslet for deres felles idealer.

Liu Xiaobo sultestreiket til støtte for studentene og forhandlet med soldatene om fritt leide for, slik at mange av de unge kunne forlate Den himmelske freds plass.

Chai Ling var en av de siste som forlot plassen på morgenen 4. juni 1989. Bildene av den unge sta kvinnen som ledet de streikende troppene, gikk verden rundt.

Video Chai Ling om opprøret i 1989

Chai Ling var den unge vevre psykologistudenten som for en hel verden ble symbolet på frihetsopprøret mot den strikte kinesiske kommuniststaten.

- Det var en av de vakreste seremoniene jeg noensinne har opplevd, sa en rørt Chai Ling da hun kom ut fra Oslo rådhus i ettermiddag.

Da hadde Thorbjørn Jagland plassert Liu Xiaobos fredsprisdiplom og medalje i en tom stol, mens portrettet av Liu lyste opp på en av rådhusveggene. Tre stående applauser var blitt holdt. Også kongen og dronningen reiste seg for den fengslede og historiske prisvinneren. Ikke før i Nobelprisens historie har prisen forblitt uhentet.

Video Utdeling av Nobels fredspris 2010

Det ble en sterk seremoni i Oslo rådhus, til tross for at prisvinneren selv manglet.

- Kampen har fortsatt

- Det er 21 år siden vi var sammen og stod skulder ved skulder med Liu Xiaobo på Den himmelske freds plass, i kampen for frihet og demokrati, sier Chai Ling til NRK.

- Siden skiltes våre veier. Mange av oss måtte dra. Men kampen har fortsatt. Nobelprisen er en milepæl, en enorm oppmuntring for at folk skal fortsette å kjempe - og ikke vike før total frihet i Kina er oppnådd, sier hun og viser litt av personligheten som gjorde at hun ble helt og et verdenssymbol for millioner i 1989.

To ganger var hun selv nominert til fredsprisen for demokratiopprøret i 1989 - opprøret som først startet som en liten studentdemonstrasjon i Beijing, men som vokste til å få støtte fra to millioner kinesere.

Chai Ling og Nancy Pelosi

Nancy Pelosi har vært en sterk støttespiller for dissident-studentene. Hun hilste hjertelig på Chai Ling i Oslo rådhus.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det ble Liu Ziaobo som endte opp med prisen, noe Chai Ling mener er fortjent.

- Han har ofret mye, veldig mye, sier hun. Og forteller at det første hun sa da hun hørte på nyhetene at Liu Xiaobo var tildelt Nobels fredspris var «hallelluja».

Hun er fortsatt bannlyst i Kina, og har ikke vært tilbake siden hun flyktet etter 10 måneder i dekning. Hun kom seg ut via Hong Kong og videre til Europa. Nå lever hun i eksil i USA, i likhet med mange av de andre.

- For alle som Liu Xiaobo, og ikke minst ham selv, vil prisen stå som et uttrykk for at så mange støtter dem i kampen, at så mange bryr seg om dem, sier Chai Ling.

Vesten må si i fra

Den tidligere studentlederen mener Nobelprisen er et tydelig signal til Kina.

- Verden trenger å stå sammen og la Kina vite at de fortsatt følges med - og at vi venter! sier Chai Ling.

Hun er ikke redd for at fredsprisen vil virke som et tilbakeslag for demokratibevevegelsen, slik noen mener.

- Prisen vil ha innflytelse på Kinas utvikling fremover, enten Kina liker det eller ikke. Den vestlige verden må gjøre det som Nobelkomiteen nå har gjort; snakke rett ut, kritisere det som man bør kritisere og la dem få vite når man er uenig.

- Det å tie for å ikke tirre, er feigt, mener Chai Ling.

- Vesten bør kreve at alle politiske fanger skal løslates. De kan understreke «at ja, vi setter pris på den økonomiske utviklingen, vi setter pris på handelen med dere, men vi tror på at allmenne menneskeretter skal gjelde for alle, og vi tror på ytringsfrihet», sier Chai Ling.

- Kina trenger både press og oppmuntring for å utvikle seg politisk, mener den tidligere frihetskjemperen.

De økonomiske reformene som studentene forlangte er langt på vei gjennomført, men også til en høy pris.

- Kina er et land delt i to: En nasjon av «de som har», som har ressurser, penger, makt, økonomi og miliærmakt, og en nasjon av de som ikke har. 485 millioner lever på under to dollar dagen, med en enorm fattigdom og undertrykkelse.

- Kina har gjort enorme økonomiske fremskritt, men når det gjelder politisk utvikling og menneskerettigheter er det langt igjen, mener hun.

- Vi håper at Kina kan se på denne prisen som en invitasjon til fred. En invitasjon til å fortelle dem at de trenger ikke være så oppbragte og redde. Frihet vil også være bra for Kina, mener Chai Ling.

Video Chai Ling snakker med NRK

Chai Ling håper fortsatt Kina kommer dit hun og de andre kjempet for.

Klapp på skulderen

- Det er en fest i dag, og vi skal feire selv om hovedpersonen desverre ikke er her. Men vi er her på hans vegne, og han er med oss i våre hjerter, sier Wuer Kaixi, en av Chai Lings medstudentledere gjennom ukene på Den himmelske freds plass.

- Vi håper motet Norge har utvist, kan bli en rollemodell for resten av verden. Vi hadde deres støtte i 1989 da vi erobret gatene i Beijing, og vi har det nå, sier Wuer Kaixi, som nå har tilholdssted i Taiwan.

I likhet med Chai Ling er han fortsatt erklært som fiende av Kina, og nektes adgang.

Wuer Kaixi

- Det er godt å føle at noen klapper oss på skulderen, sa Wuer Kaixi.

Foto: Helge Tvedten / NRK

- Vi har holdt på med denne seige kampen i motbakke altfor lenge, og vi føler at Nobel-prisen er et klapp på vår skulderen, at noen sier «godt jobbet, vi er med dere», sier Wuer Kaixi.

Han møtte for få uker siden tidligere Nobel-prisvinnere i Hiroshima i Japan på vegne av Liu Xiaobo.

- Vi føler oss så takknemlig for denne oppmuntringent, sier Wuer Kaixi.

- Å gi prisen til Liu Xiaobo var veldig modig gjort, jeg var virkelig stolt i dag, sier Bo Fu, en tredje av de sentrale studentlederne som var til stede.

I likhet med Chai Ling bor også han i eksil i USA, hvor han har fortsatt kampen. Han er mye brukt som rådgiver til komiteer i den amerikanske Kongressen i høringer om ulike Kina-spørsmål, og har hatt et nært samarbeid med politikerne Nancy Pelosi og Christopher Smith, som begge er i Oslo sammen med eksil-miljøet for å delta i Nobel-feiringen av Liu Xiaobo.

Smith var den som tok initiativet til at sju representanter i Representantenes hus sammen nominerte Liu til årets fredspris.

- Takk Norge, sier Bo Fu.