NRK Meny
Normal

– Jeg ville tatt jobben samme hvem som vant

Anne Hathaway uttrykker stor beundring for Nobelkomiteen og sier hun ville tatt jobben som vertinne for nobelkonserten uansett hvem som vant.

Video - Jeg har alle nobelartistene på ipoden

NETT-TV: Anne Hathaway og Denzel Washington er vertskap for kveldens nobelkonsert. Se det ekslusive intervjuet med NRK.

Kveldens vertinne, skuespilleren Anne Hathaway, forteller at hun aldri var i tvil om at hun skulle takke ja til oppdraget med å lede kveldens nobelkonsert:

– Jeg ble veldig beæret over å bli spurt og ville svart ja uansett hvem som hadde vunnet, fordi jeg tror på det Nobels fredspris handler om og jeg stoler på komiteens dømmekraft, sa en gravalvorlig Hathaway og fortsatte:

– Det er veldig viktig i en tid som dette å fokusere på det gode og den framgangen vi gjør som mennesker. Jeg tror på ytringsfrihet og menneskerettigheter, og jeg er her i dag fordi folk har respektert mine menneskerettigheter hver dag i mitt liv.

Video Pressekonferanse med nobelartistene

NETT-TV: Se hele pressekonferansen.

– Veldig bra, det var et veldig bra svar, skjøt softrock-legenden Barry Manilow inn fra sidelinjen og brakte smilet fra i Hathaways ansikt.

– Jeg tror Barry Manilow liker meg. Jeg liker ham også, sa en lattermild Hathaway.

Drømte om «nobel-sang»

Manilow, også han beæret over å få være med på konserten, forteller at oppdraget også betyr mye for ham personlig.

– Jeg har en sang som jeg skrev på 70-tallet som jeg har ventet på å synge på et arrangement som dette. Jeg skrev den i en drøm og den heter «One voice». Den handler om å stå opp for det du tror på, fortellet Manilow.

– Da jeg fikk telefonen om denne konserten, visste jeg at det var der jeg skulle fremføre den.

Denzel Washington fikk spørsmål om han noensinne var i tvil om han skulle ta jobben, tatt i betraktning Kinas sterke reaksjoner på fredsprisen.

– Hvis jeg noen gang var i tvil, så er den tvilen borte nå, kom det kontant fra actionhelten.

Rørt av tragedien

Anne Hathaway var tydelig rørt under gårsdagens nobelseremoni i Oslo rådhus og måtte også etter hvert tørke bort tårene.

– Jeg ble rørt av tragedien over at Liu Xiaobo ikke var der. Når han sitter fengslet, er det ikke bare han som rammes. Han er en sønn, en ektemann og en venn. Alle disse menneskene i hans liv er berørt. Og da jeg hørte hans fantastiske, poetiske ord til hans kone ble jeg overveldet, sier Hathaway.

Den svenske artisten Robyn deltar på nobelkonserten for andre gang, og håper hun som kjendis kan være med på å rette søkelyset mot en viktig sak.

– Vi er alle her fordi vi er kjendiser. Det i seg selv betyr ikke så mye. Men det gir en mulighet for oss å bære budskapet fram for et stort publikum.

– Jeg elsker dere

Den amerikanske rnb-sangeren India.Aria stod for pressekonferansens største sjarmoffensiv, da hun på feilfritt norsk uttrykte følgende:

– Jeg er så glad for å være her. Jeg elsker Oslo, jeg elsker Norge og jeg elsker dere. Tusen takk, til ellevill jubel fra journalistene i salen og kveldens eneste norske innslag Sivert Høyem.

– Jeg er veldig beæret over å få representere Norge på denne konserten. Jeg tror all kontroversen dette året viser at fredsprisen virkelig betyr noe, sier Høyem.

Fredspriskonserten sendes på NRK 1 klokka 20.00 i kveld.