NRK Meny
Normal

Obama-helikopteret er på plass

Her er Barack Obamas helikopter «Whitehawk» på plass på Gardermoen. Torsdag ankommer han i følge med tre jumbojeter.

President Barack Obamas helikopter på Gardermoen: Black Hawk og Whitehawk

President Barack Obamas helikopter «Whitehawk» (til høyre) er på plass på Gardermoen. Til venstre: Ett av flere Black Hawk-helikoptere som befinner seg på Gardermoen.

Foto: Erik Johansen

Dimensjonene på Barack Obama sitt Oslo-besøk er ikke av det beskjedne slaget. Allerede har Gardermoen fått besøk av en lang rekke farkoster fra det amerikanske forsvaret i forkant av at presidenten lander torsdag.

Obamas flytransport

Dette er noe av flyoppbudet som kommer til Norge i forbindelse med Obama-besøket.

Foto: NRK

Når president Barack Obama reiser rundt i verden, er dimensjonene på hans følge nærmest ufattelige. Det har blitt spekulert i at opp mot 700-800 personer utgjør den amerikanske kontingenten som ankommer Oslo.

Og dette stiller krav til fraktekapasitet.

Områdesjef Jens Petter Duestad i Avinor sier til NRK.no at det til nå allerede har landet minst 15 flygende farkoster på Gardermoen som kan tilskrives Obamas reisefølge.

Les også: Slik skal Obama voktes fra luften

Les også: Skal drikke te med Michelle Obama

(Artikkelen fortsetter)

Sikorsky Black Hawk på Gardermoen

Sikorsky Black Hawk lander på Gardermoen.

Foto: Erik Johansen

Ingen Galaxy-fly

Blant annet har sju-åtte transportfly av typen Boeing C-17 ankommet Gardermoen så langt – og tallet vil antakelig stige de nærmeste dagene.

De firemotors transportflyene kan medbringe opp til 77 tonn. Det er lengden på rullebanen hvor flyene skal lande, som avgjør hvor tungt de kan være lastet.

I tillegg har flere firepropellers transportfly av typen Hercules C-130 landet.

Det har vært spekulert i hvorvidt noen av de gigantiske lasteflyene C-5 Galaxy ville bli brukt for å frakte utstyr, personell, helikopter og kjøretøy til Gardermoen. Men Duestad sier at det ikke ser ut til at de kommer.

C-17-flyene frakter de rullende kjøretøyene som skal prege Oslos gater under besøket. Under enkelte besøk kan dette nå opp i så mange som 40 kjøretøyer. Dette dreier seg gjerne om en hel kolonne av skuddsikre biler, som følger presidentens pansrede Cadillac-limousin «The Beast».

I tillegg er det snakk om militærambulanse, en rullende kommunikasjonssentral og Secret Service sine kommandobiler.

Les også: Obama stenger Oslo

Les også: Her er Nobel-programmet

(Artikkelen fortsetter)

Boeing C-17

Her lander ett av minst sju-åtte eksemplarer av transportflyet Boeing C-17, som de siste dagene har kommet til Gardermoen.

Foto: Erik Johansen

Whitehawk på plass

C-17-flyene har i oppgave å frakte hit noen av helikoptrene som nå befinner seg på Gardermoen. Det dreier seg om minst 8 helikoptre fra produsenten Sikorsky.

Seks av disse er av typen Black Hawk , mens det er observert to såkalte Whitehawk, som brukes til å frakte presidenten og andre VIP-ere.

Presidentens helikopter går også under navnet «Marine One».

«Marine One» finnes for øvrig i flere ulike utgaver og i to ulike modeller – både som Whitehawk og som SH-3 Sea King. Whitehawk, som er en modifisert utgave av Black Hawk, er et lettere og mindre helikopter enn Sea King, og er dermed enklere å bringe med seg inni en flykropp.

Dersom været tillater det, vil Barack Obama fraktes i dette til Oslo sentrum fra Gardermoen torsdag morgen.

Avinors Jens Petter Duestad sier at to-tre av helikoptrene har flydd til Gardermoen for egen maskin fra andre amerikanske flybaser i Europa.

(Artikkelen fortsetter)

Boeing 747-200 E-4B omtales som «Dommedagsflyet

Boeing 747-200 E-4B, også kjent som «Dommedagsflyet, følger iblant med på presidentens reiser.

Foto: Mike Freer, Touchdown Aviation

Tre jumbojeter

Duestad sier at det er meldt inn at tre større fartøyer lander torsdag. Det vil dreie seg om Air Force One , samt et reservefly, i tillegg til ett fly med presse. Flyene er av typen Boeing 747-200. Dermed er det mindre sannsynlighet for at det såkalte «dommedagsflyet» er med i følget.

Stephanie Darnell ved USAs ambassade sier at de ikke har oversikt over hvor mange personer som totalt er med i følget, siden de er spredt rundt på ulike avdelinger.

- Det er alt fra presse, Secret Service og stabsmedlemmer fra Det hvite hus til førstedamens stab og piloter. Jeg har ikke sett et samlet tall, sier Darnell, og stiller seg tvilende til at det er så mange som 7-800 i følget.

- Tallet er nok lavere enn det, sier Darnell.

Hercules C-130 på Gardermoen

Her lander et Hercules C-130 på Gardermoen.

Foto: Erik Johansen