Hopp til innhold

– Malala kan få stor innflytelse blant unge pakistanere

– Pakistan har en ung befolkning. En ung kvinne som Malala Yousafzai kan få stor innflytelse i Pakistan. Det sier Pakistans tidligere statsminister Yousaf Raza Gilani til NRK.

Pakistans tidligere statsminister Yosaf Raza Gilani

Pakistans tidligere statsminister Yosaf Raza Gilani er invitert til nobelfeiringen i Oslo av Malala personlig.

Foto: Anjum Naveed / AP

Politikeren fra det pakistanske opposisjonspartiet Pakistans folkeparti (PPP) er med på hyllesten av fredsprisvinnerne i Oslo denne uken. Den tidligere statsministeren er en av dem som står på Malala Yousafzais gjesteliste.

Malala og familien flyttet til Storbritannia og Birmingham etter at hun ble skutt i hodet av Taliban for to år siden. Grunnen er at hun ikke vil være trygg i hjemlandet. Hun sier at hun vil tilbake og tjene sitt folk, og har stor tro på at hun kan reise tilbake til Pakistan, kanskje allerede neste år. Men vil det være mulig?

– Det er kun ett hjem, sier Gilani og karakteriserer Malala som en «Pakistans datter», uten å svare direkte på spørsmålet om det faktisk er mulig å vende tilbake.

Han forsikrer at han og hans parti vil gjøre alt de kan for at hun kan komme tilbake til hjemlandet.

– PPP, som er det liberale venstre-sentrum partiet i Pakistan, har alltid kjempet for menneskerettigheter og kvinners rettigheter. Hun er ut fra dette «vår datter», og vi vil gi henne all den støtten vi kan, sier Gilani.

PPP satt med regjeringsmakten da Malala ble skutt. Selv var Gilani noen måneder før blitt dømt for forakt for retten og erklært «juridisk diskvalifisert» i forhold til statsministergjerningen av landets høyesterett, etter en lengre juridisk strid med rettsvesenet om daværende president Asif Ali Zardari og en korrupsjonssak.

Hans partifelle Raja Pervez Ashraf hadde overtatt statsministerposten da de to mennene som var knyttet til Taliban entret skolebussen i Mingora i Swat-dalen.

– Da dette hendte med Malala, forsøkte regjeringen å bidra med alt som kunne hjelpe henne. Regjeringen støttet at hun ble fraktet til Storbritannia for å få medisinsk hjelp, forteller Gilani, som fortsatt er blant landets lengstsittende statsministre.

Statsminister i fremtiden?

Malala Yousafzai har uttalt at hun kan tenke seg å bli statsminister en gang i fremtiden, for å ha makt til å endre Pakistan. Kampsaken vil selvsagt bli kvinners skolegang og jenters rett til utdanning. Hva tenker den tidligere statsministeren – og eventuelle forgjenger – om det?

– Pakistan har en ung befolkning. 60 prosent er mellom 18 og 40 år gamle. Malala representerer denne ungdommen, og kan få innflytelse. Tenk bare på at hun er den aller yngste vinneren av Nobels fredspris noensinne, sier Yousaf Raza Gilani.

Malala Yousafzai har invitert andre jenteaktivister til Nobelprisutdelingen i Oslo

Malala Yousafzai har invitert andre unge kvinneaktivister til Oslo på nobelprisutdeling.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Gilani var den som i 2011 overrakte Pakistans første National Peace Award for Youth nettopp til Malala. Da var hun bare 14 år gammel, men allerede kjent som en uredd forkjemper for jenters rett til utdannelse.

– Jeg og alle pakistanere – over hele verden – er lykkelige i dag. Vi er stolte av denne unge jenta, og ser at prisen vi ga henne den gangen var høyst fortjent, sier Gilani.

Selv har han ikke møtt henne siden den prisutdelingen.

– Men min sønn har truffet henne, legger han til.

Denne uken er det Nobels fredspris det dreier seg om.

– Nobels fredspris er viktigere enn noen andre priser. Nå anerkjennes Malalas kamp for barns rettigheter generelt, og jenters rett til utdannelse spesielt. Hun har arbeidet veldig målrettet og hun måttet ofre seg i kampen Så det er en historisk dag, sier Yousaf Raza Gilani.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Innslag fra Kveldsnytt

SE VIDEO: Eksstatsminister Yousaf Raza Gilani var med på middagen norskpakistanere arrangerte på Grand hotell dagen før selve nobelseremonien.

Sønnen kidnappet av militante

Fredsprisvinnerne selv hadde håpet at Nobel-seremonien i Oslo kunne stå i forsoningens tegn mellom erkefiendene India og Pakistan, og de bad derfor statsministrene Narendra Modi fra India og Nawaz Sharif fra Pakistan om å komme.

Men statsministrene lot anledningen gå fra seg. Så eksstatsminister Gilani er den fremste pakistanske representanten som følger fredsprisutdelingen.

Politikeren fra PPP (Pakistans folkeparti) er i likhet med Malala rammet av miltante ekstremister.

Ali Haider Gilani på et husmøte samme dag som han ble kidnappet.

Ali Haider Gilani fotografert samme dag som han ble bortført av en militant gruppe.

Foto: MIAN KHURSHEED / Reuters

I mai i fjor ble en av sønnene hans, Ali Haider Gilani, kidnappet fra byen Multan i det sørlige Punjab. Det skal ikke være Taliban som holder ham, men en annen militant gruppe.

– Jeg vet veldig lite om sønnen min, som fremdeles er bortført. Terroristene som har bortført ham, sier det er hevn for angrep fra pakistanske militære i Swat-dalen og Malakand, sier Gilani.

Han legger ikke skjul på at fredsprisen til Malala derfor betyr mye for ham.