Hopp til innhold

Fredsprisen trolig til OPCW

Etter det NRK kjenner til, får Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) Nobels fredspris 2013.

OPCW

OPCWs hovedkvarter i nederlandske Haag har vært i søkelyset i det siste etter at det ble klart at organisasjonen skal gjennom Syrias lagre av kjemiske våpen, med sikte på destruering.

Foto: Peter Dejong / Ap

OPCW er høyaktuell i disse dager gjennom sitt arbeid i Syria. OPCW samarbeider med FN i arbeidet med å gjennomgå Syrias lagre av kjemiske våpen, med sikte på destruering.

Kjemivåpenkonvensjonen (CWC), som organisasjonen springer ut fra, ble åpnet for undertegning i januar 1993, altså for nøyaktig 20 år siden i år, og trådte i kraft i 1997.

Har fått redusert våpenarsenalene med 80 prosent

Inspektører fra OPCW i Syria

Her er inspektører fra OPCW på oppdrag i Syria etter angrepet med kjemiske våpen i landet i slutten av august.

Foto: - / Afp

Alle land som har undertegner denne konvensjonen, som setter et totalforbud mot kjemivåpen og pålegger ødeleggelse av gjenværende lagre av slike våpen, blir automatisk medlem av OPCW.

Inntil i høst var det kun Angola, Egypt, Israel, Myanmar, Nord-Korea, Sør-Sudan og Syria som ikke hadde bundet seg til å respektere konvensjonen.

Nå i høst har syriske myndigheter gitt uttrykk for at de nå følger konvensjonen og har tatt innledende steg for å signere og ratifisere den, etter press fra verdenssamfunnet og din allierte Russland.

Israel og Myanmar har signert, men ikke ratifisert konvensjonen.

CWC er regnet som den mest vellykkede nedrustingskonvensjonen, og den og OPCW har bidratt til at nær 80 prosent av verdens arsenal av kjemiske våpen er destruert.

Rystet verden

Bilder av døende barn og voksne som var blitt utsatt for gassangrep utenfor den syriske hovedstaden Damaskus 21. august, rystet en hel verden. Ifølge FN-inspektører ble det brukt saringass under det kjemiske angrepet.

USAs president Barack Obama reagerte med å varsle angrep mot Syria. Planene ble stilt i bero etter at Syria godtok et forslag fra Russland om at Syrias lager av kjemiske våpen skal kartlegges og ødelegges.

For under en uke siden opplyste kilder til flere nyhetsbyråer at de internasjonale våpenekspertene hadde startet ødeleggelsen av Syrias kjemiske våpen og produksjonsanlegg.