NRK Meny
Normal

Folkehav hyllet fredsprisvinnerne

Nærmere to tusen mennesker var møtte opp for å hylle fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthy utenfor Grand hotell i kveld.

Fredsprisvinnerne vinker fra balkongen på Grand.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthy vinker til de flere tusen frammøtte utenfor Grand hotell.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Politiet anslår at mellom 1200 og 1300 mennesker gikk i det tradisjonsrike fakkeltoget til ære årets fredsprisvinnere Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, og mange flere kom til for å bivåne at hovedpersonene kom ut på balkongen like etter klokken 19.

Fakkeltoget var på plass utenfor Grand hotell i Oslo sentrum rundt 18.30. Der sto deltakerne tålmodig og ventet på at fredsprisvinnerne skulle komme ut på balkongen.

Rett etter klokka 19 kom fredsprisvinnerne ut på balkongen og hilste fakkeltoget – til stor jubel fra de fremmøtte som viste sin støtte og hyllest.

Nobels Fredspris 2014

En stor folkemengde ventet spent på at fredsprisvinnerne skulle komme ut på balkongen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Sikkerheten har vært godt ivaretatt

Vår journalist på stedet forteller at det er et stort politioppbud utenfor Grand, og at også brannvesenet er tungt til stede. Flere politifolk NRK snakket med like før klokken 19 kunne ikke bekrefte om sikkerheten var trappet opp etter hendelsen inne i rådhuset tidligere i dag, men kunne fortelle at «sikkerheten er god» og at «alt er under kontroll»

Rune Bjørsvik er politiets innsatsleder

Innsatsleder Rune Bjørsvik i Oslo-politiet er godt fornøyd med sikkerheten under det tradisjonsrike fakkeltoget.

Foto: Emrah Senel / NRK

En meksikansk student greide å komme seg inn under fredsprisutdelingen, uten å ha vært invitert, og han kom seg også helt opp på podiet der Malala sto under utdelingen. Han ble raskt tatt hånd om, og politiet beklager sikkerhetsbruddet.

Rune Bjørsvik var Oslo-politiets innsatsleder utenfor Grand hotell. Bjørsvik sier at sikkerheten har vært godt ivaretatt og at publikum har oppført seg bra.

– Vi hadde en uønsket hendelse tidligere i dag. Det var helt feil sted og tid for en slik politisk markering. Dessverre fikk denne episoden altfor mye oppmerksomhet i mediene. Vi gjorde noen små justeringer etter denne episoden, og har hatt et tilstrekkelig mannskap for å ivareta sikkerheten her, sier Bjørsvik til NRK.

Per Høiland fra Norges fredsråd.

Per Høiland fra Norges fredsråd, som er ansvarlig for fakkeltoget, sier at toget ble gjennomført uten episoder av noe slag.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Vi har fått god hjelp og oppfølging

Per Høyland fra Norges fredsråd, som er en av arrangørene av det tradisjonsrike fakkeltoget, sier at han er veldig fornøyd med måten arrangementet ble gjennomført på.

– Samarbeidet med politiet har vært utmerket hele veien, og vi har fått god hjelp og oppfølging fra politiet, sier Høyland til NRK.

Omfanget av toget varierer fra år til år. Da USAs president Barack Obama vant, var antallet deltakere oppe i hele 15.000.

Etter at prisvinnerne tok imot folkets hyllest, gikk de ned til en storslått Nobel-bankett, der de fikk servert en meny bestående av norske råvarer, tilberedt med pakistansk-indisk vri. Den store festmiddagen pågår fortsatt, og vi kommer tilbake med bilder derfra.

Stort politioppbud under arrangementet

Flere politifolk NRK snakket med like før klokken 19 kunne ikke bekrefte om sikkerheten var trappet opp etter hendelsen inne i rådhuset tidligere i dag, men kunne fortelle at «sikkerheten er god» og at «alt er under kontroll».

Foto: Emrah Senel / NRK