Tradisjonen tro skal fredsprisvinnerne, kongeparet og Nobelkomiteen møtes til bankett på Grand Hotel etter fredsprisseremonien.
Mens Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi holdt pressekonferanse på Nobelinstituttet tirsdag formiddag, gikk det fortsatt rolig for seg på kjøkkenet på Grand.
Det er imidlertid ingenting som er overlatt til tilfeldighetene, sier kjøkkensjef Jørn Odden.
– Vi begynner å jobbe med menyen allerede når vi får vite hvem som er vinnerne, sier han.
Hotellet har 30 kokker som er dedikert til nobelmiddagen. Fem retter skal serveres til 260 personer.
Hemmelig meny
Det skal brukes norske råvarer, men rettene skal speile kulturene til begge fredsprisvinnerne.
– I år har vi indiske og pakistanske fredsprisvinnere. Det skal være halal og vegetar, og vi har vært nødt til å tenke litt annerledes. Dette er nok den vanskeligste nobelmiddagen hittil. I hvert fall den mest utfordrende, sier Odden.
Menyen – for det er én felles meny med ulike krav tilfredsstilt – er strengt hemmelig.
– Vi er i rute. Nå er vi litt på tå hev, men dypt fokusert på meny og gjester, sier Odden.
Når selskapet setter seg til bords klokken 20 onsdag kveld, sitter fredsprisvinnerne med sine familier på hovedbordet, sammen med kongeparet og Nobelkomiteen. De andre gjestene sitter på rundbord med plass til ti personer.
Til slutt spiller et storband opp til dans i ballsalen tvers over gangen.
Les også:
Les også: