Hopp til innhold

– Johnson spilte ikke en viktig rolle i fredsprosessen i Liberia

Eksperter mener årets fredspris er en anerkjennelse til kvinners fredsskapende rolle, men sier det er usikkert hvor stor rolle Johnson-Sirleaf har spilt i hjemlandet Liberias fredsprosess.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har bedt om unnskyldning for sitt samarbeid med den krigsforbryter-tiltalte Charles Taylor.

Foto: FRANCOIS MORI / AP

Morten Bøås, forskningssjef FAFO

Morten Bøås peker på at Johnson-Sirleaf er omstridt i hjemmlandet.

Foto: NRK

– Hun er omstridt i hjemlandet og dette vil nok av mange bli sett på som en vestlig støtte til henne, mens det vil bli feiret av hennes tilhengere. Men opposisjonen i landet vil nok mene at Vesten nå blander seg inn i indre anliggender, sier Afrika-kjenner og Fafo-forsker Morten Bøås til NRK.

Johnson-Sirleaf fikk årets fredspris sammen med den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Bbowee og Tawakool Karman fra Jemen.

Jobbet for ikke-vold

De tre kvinnene får prisen for «deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid».

– Kvinner har andre metoder for å skape fred enn å kaste bomber i hodet på folk. Prisen er en erkjennelse av at kvinner er nødt til å være med hvis konflikter skal løses, mener professor i historie, Randi Rønning Balsvik, ved Universitetet i Tromsø.

Hun mener at Nobelkomiteen har gjort en fulltreffer ved å gi prisen til de tre kvinnene.

Video Jagland leser begrunnelsen

Video: Thorbjørn Jagland leser begrunnelsen

– Nobelkomiteen har gjort en veldig interessant jobb med denne kombinasjonen, sier Balsvik til NTB. Hun håper også at prisen vil gi oppmerksomhet om kvinnenes rolle i den arabiske våren.

– Tveegget sverd

Ellen Johnson-Sirleaf ble den første folkevalgte kvinnelige presidenten i Afrika, da hun vant valget i 2005. Neste tirsdag er det et nytt valg i det borgerkrigsherjede landet.

– Johnson-Sirleaf blir av mange sett på som en rollemodell og som et symbol, og det er viktig, men prisen kan bli et tveegget sverd for henne. For hun vil helt sikkert vinne valget på tirsdag og da vil opposisjonen skylde på at hun vant på grunn av Nobelprisen og ikke på grunn av politikken, sier Bøås.

Den 72 år gamle kvinnen fikk tilnavnet «Jernkvinnen» på grunn av jernviljen hun har vist gjennom flere tiårs politisk arbeid, der hun både har havnet i regjeringen som finansminister og i fengsel på grunn av opposisjon mot regjeringen.

– Det er andre som har spilt en viktigere rolle en Johnson-Sirleaf i Liberias frigjøring, men hun har vært en effektiv president som har klart å styre landet. Det har ikke vært noen eskalering i konflikten i landet. Så kan man jo selvfølgelig spørre seg om dette er på grunn av Johnson-Sirleaf eller den store FN-styrken som er i landet.

Den andre vinneren fra Liberia er fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee som organiserte fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på den brutale borgerkrigen - før Johnson-Sirleaf kom til makten.

– Gbowee er nok valgt som en representant for de mange, hun er ikke spesielt kjent verken i Liberia eller utenfor. Det er en symbolpris, men spørsmålet er om hvor godt symbol Ellen Johnson-Sirleaf egentlig er og hva kommer hun til å bruke den til, sier Bøås.

Jubelen stod i taket

I Liberia har Flyktninghjelpen engasjert seg stort og jubelen stod i taket på deres kontor i hovedstaden Monrovia da vinnerne ble annonsert.

– Det er ennå tidlig i Liberia, men her er alle veldig glade og jubelen står i taket, sier Astrid Everine Sletten på telefon fra det vestafrikanske landet.

Sletten er ikke helt enig med Bøås og mener Nobelkomiteens timing nesten er perfekt.

– President Johnsen-Sirleaf er ekstremt populær og blir sett på som en rollemodell her nede og har oppnådd mye i sine år som president. Timingen kunne ikke vært bedre - det er valg på tirsdag og Enhetspartiet kommer nok til å vinne da, sier Sletten.

Seniorforsker Benjamin de Carvalho anser prisen som en anerkjennelse av en større bevegelse.

– Det er en velfortjent pris til representanter for en stor bevegelse, men det er også en pris til en global bevegelse som har stått på for å få til fredelige og demokratiske endringer i samfunn preget av vold, sier Carvalho til NTB.

Både Carvalho og Balsvik viser til at prisen er i tråd med FN-resolusjon 1325, som ga kvinner en eksplisitt betydning i fredsprosesser.

Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd i år 2000 etter en langvarig innsats, fra blant andre Norge.

Carvalho har vært i Liberia en rekke ganger og er sikker på at folk generelt vil være svært stolte av prisen.

– I Liberia er kvinnenes rolle i fredsprosessen svært anerkjent. Jeg tror den vil gi president Ellen Johnson-Sirleaf en enda sterkere posisjon, sier han.