NRK Meny
Normal

– Hun liker ikke været her, men er en verdig vinner

BIRMINGHAM (NRK): På gata i Malala Yousafzais hjemby, Birmingham, er folk stolte over at en fredsprisvinner bor i deres by.

Francis Waterson i Birmingham

Francis Waterson er stolt over at Malala bor i deres by.

Foto: Gaurav Gautam / NRK

John Lloyd i Birmingham

John Lloyd lyser opp når han får snakke om Malala.

Foto: Gaurav Gautam / NRK

John Lloyd er ute sammen med kona og lyser opp med en gang han forstår hvem vi snakker om.

Et bedre liv

– Det var flott at de tok henne hit og ga henne behandling. Hun fortjener virkelig prisen, vi er glade for at hun fikk prisen, og at hun får bo her. Det vil gi henne et bedre liv, sier han.

Francis Waterson vet godt hvem Malala er, og regner henne som et av bysbarna.

– Hun har gjort så mye for unge mennesker. Hun er virkelig en verdig vinner. Hun er blitt en Birmingham-jente, men hun liker fortsatt ikke været. Hun sier det vinter året rundt, sier hun og ler.

Malala Yousafzai om fredsprisen

Video: klokken 1730 skal Malala Yousafzai holde sin første pressekonferanse etter at hun ble tildelt årets Nobels fredspris.

Ble ut skoledagen

Pakistanske Malala deler prisen med indiske Kailash Satyarthi (60) for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning.

Og 17 åringen ville ikke si noe før etter skoledagen var over i Birmingham.

Selv om en hel verden vil gratulerer den unge fredsprisvinneren og ønsker å få hennes reaksjon, så ville Malala prioriterer skolen også på en dag som denne.

Klokken 1730 er det annonsert en pressekonferanse, og det blir en kort seanse på fem minutter der det ikke er ventet at 17-åringen kommer til å gjøre noe annet enn å takke for prisen på tre forskjellige språk. Det er ikke ventet at Malala kommer til å svare på noen av de mange fremmøtte journalistenes spørsmål.

Malala pressekonferanse

NRK er sammen med store deler av verdenspressen på plass i Birmingham.

Foto: Espen Aas / NRK