NRK Meny
Normal

Betancourt forberedt på Nobel-pris

Ingrid Betancourt, som tidligere i år ble løslatt etter seks år som gissel i jungelen i Colombia, står klar til å holde pressekonferanse i Paris fredag, «i tilfelle hun skulle få Nobels fredspris».

Ingrid Betancourt
Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP

Det opplyste Betancourts presserådgivere torsdag.

Vil ikke terge Beijing eller Moskva

Ifølge «nære kilder» er den fransk-colombianske politikeren en het kandidat til å få fredsprisen fordi Den Norske Nobelkomité, fortsatt ifølge de samme kildene, vil unngå å terge Beijing eller Moskva, noe den ville gjøre ved å gi prisen til en kinesisk eller russisk dissident.

Det har blitt spekulert i om prisen i år kommer til å gå til menneskerettsakivister i Russland eller Kina for å belyse menneskerettsproblemer i de veldige landene.

Hu Jia

Hu Jia.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Særlig kinesiske rettigheter reagerer sterkt på at en slik situasjon kan oppstå, og har bedt den norske Nobel-komiteen om å "velge riktig".

Les: Advarer mot fredspris til kineser

Tror på kinesere

Flere tror at den norske Nobel-komiteen vil sende en skarp påminnelse om Kinas løfte om forbedre menneskerettssituasjonen i landet etter OL i Beijing.

Stein Tønnesson, direktør for Institutt for fredsforskning i Oslo, tror Hu Jia, en fengslet aktivist som arbeider for menneskerettigheter, miljøvern og AIDS-ofre, kan være en kandidat til årets fredspris.

Gao Zhiseng, en selvutlært advokat som har arbeidet i flere år for kinesere som har opplevd overtramp fra de kinesiske myndighetene. Han er også en av dem som kan få prisen, tror Tønnesson.

Begge ble fengslet før OL i Beijing.

Hvis du ønsker å tjene store penger på prisutdelingen, får du igjen 500 ganger innsatsen av det irske bettingselskapet Paddy Power hvis du satser på at George W. Bush blir fredsprisvinner, noe som selvfølgelig ikke er sannsynlig.

Les: Årets fredspris-favoritter

197 kandidater

Olivier Roubi, leder for en av støttegruppene som kjempet for løslatelsen av Betancourt, sier han håper hun får prisen både for hennes egen kamp og for å minnes alle ofrene for konflikten i Colombia.

Den colombianske FARC-geriljaen kidnappet daværende presidentkandidat Ingrid Betancourt i 2002, mens hun drev valgkamp. Hun ble satt fri i en spektakulær redningsaksjon i juli i år.

197 kandidater venter, mer eller mindre spente, på å høre sitt navn.