Barroso: – Jeg forstår sinnet

Den tidligere maoisten José Manuel Barroso, nåværende president i EU-kommisjonen, mener situasjonen i noen av EUs medlemsland er forferdelig og forstår innbyggernes raseri.

- Den sosiale situasjonen i noen av våre medlemsland er forferdelig. Folk har ofret mye, og jeg forstår sinnet godt, sier EUs José Manuel Barroso til NRK.

– Den sosiale situasjonen i noen av EUs medlemsland er forferdelig. Folk har ofret mye, sier president i EU-kommisjonen José Manuel Barroso. (Intervjuer: Ole Torp)

Protest mot Angela Merkels besøk i Hellas

Angela Merkels besøk i Hellas ble møtt med nazihilsener og rasende demonstranter.

Foto: MAX GYSELINCK / Afp

Tre dager før Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kunngjorde at årets Nobels fredspris går til EU, brant rasende demonstranter naziflagg og viste nazihilsen i protest mot den tyske regjeringssjefen Angela Merkels besøk i Aten.

Demonstrantene protesterte mot det de mente var innstrammingstiltak som var presset frem av EU med Merkel i spissen.

Bare en drøy uke etter Nobelpris-tildelingen, samlet tusenvis av spanske demonstranter seg utenfor Kongressen mens de spanske politikerne diskuterte neste års budsjett.

Flere land i Europa sto nærmest i brann.

– Folk har ofret mye

– Den sosiale situasjonen i noen av våre medlemsland er forferdelig, det er en krisesituasjon, sier president for EU-kommisjonen José Manuel Barroso i NRKs Nobel-intervju.

Han kom til Norge søndag sammen med EU-president Herman Van Rompuy og leder i Europaparlamentet Martin Schulz. Troikaen skal mandag motta Nobels fredspris for 2012 på vegne av unionen.

Barroso, som i sine radikale studiedager var leder for et maoist-parti i hjemlandet Portugal, har ingen problemer med å relatere seg til sinnet som koker i de kriserammede landene.

– Folk har ofret mye, og jeg forstår sinnet godt, sier Barroso.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opptøyer i Aten

Politi og demonstranter har flere ganger barket sammen, som her i Aten.

Foto: MAX GYSELINCK / Afp

Retter skytsen mot skatteflyktninger - ikke EU

Demonstrantene har protestert mot budsjettkutt på flere titalls milliarder euro Kuttene er en betingelse for at EU og IMF har skullet bidra med krisepakker.

En kvinne demonstrerer mot kutt i Spania

En kvinne demonstrerer mot budsjettkutt i den spanske hovedstaden Madrid.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

– Vi må være ærlige - det var ikke EU som skapte problemet. Grekerne burde i stedet demonstrere mot skatteflyktningene, rike mennesker som har tatt pengene sine ut av landet. Hellas' problemer er ikke EUs feil, sier Barroso.

I fjor anslo det greske finansdepartementet at hele 42 milliarder euro ble unndratt beskatning i Hellas.

Bekymret over høyreekstreme partier

I Hellas har det nynazistiske partiet Gyllen daggry marsjert inn i den greske politikken. I sommer fikk partiet over sju prosent av stemmene, og 18 medlemmer av partiet fikk plass i nasjonalforsamlingen.

Barroso blir bekymret over fremveksten av høyreekstreme partier i Europa.

– Disse høyreekstreme partiene er små, men jeg liker absolutt ikke at de dukker opp. Vi må være ekstremt oppmerksomme på alle former for ekstremisme i Europa. De står for det motsatte av det EU står for, nemlig samarbeid og integrering, sier Barroso.

– Det er noen gamle demoner i Europa, som ekstrem nasjonalisme, xenofobi eller rasisme, og det er vår plikt å forklare at de ikke har rett. De forsøker å gi enkle svar på komplekse spørsmål. Denne trenden er farlig, sier han.

Han holder fast på at EU er det rette instrumentet for fred, frihet og demokrati i Europa.

– EU har ikke skapt de nåværende problemene, EU er en del av løsningen. I mine øyne er EU det største fredsprosjektet noensinne i form av samarbeid på tvers av landegrenser.

José Manuel Barroso intervjues av Ole Torp

José Manuel Barroso mener man må være svært oppmerksomme mot fremveksten av høyreekstreme partier i Europa. Barroso blir her intervjuet av NRKs Ole Torp.

Foto: NRK