NRK Meny
Normal

Nobelbanketten i gang

Den store Nobel-banketten kom i gang etter at president Barack Obama hadde hilst fakkeltoget fra balkongen.

Michelle og Barack Obama på vei inn til banketten sammen med kong Harald og Thorbjørn Jagland
Foto: Scanpix/AP

Det småregnet i Oslo gjennom dagen, men det dempet ikke lysten til de mange tusen skuelystne som ventet utenfor hotellet.

Politiet anslo at rundt 10.000 var tilstede - inkludert dem som deltok i fakkeltoget til Nei til Atomvåpen og i fredsdemonstrasjonen til Fredsinitiativet.

Midt i dette folkehavet ankom de 250 som var invitert til den gjeve banketten. I år har det vært ekstra rift om invitasjonene.

Vertskapet til Nobel-konserten Will og Jada Pinkett Smith var naturlig del av bankettlisten sammen med pres sammen med enkelte av Nobel-artistene, sammen med hedersgjestene Barack og Michelle Obama.

Video nsps_upload_2009_12_10_22_18_28_1158.jpg

Klikk på bildet for å se video.

Kong Harald og dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon representerer det offisielle Norge, sammen med statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, stortingspresident Dag Terje Andersen, kulturminister Anniken Huitfeldt og høyesterettsjustitiarius Tore Schei.

Blant aristene dukket Toby Keith opp, ikledd cowboyhatt som vanlig. Antrekket på banketten er smoking og lang kjole.

For flere av damene var det de duse kjølenes aften, for de som ikke stilte i sort. Dronningen var ikledd en hvit aftenkjole mens Michelle Obama var iført en lyseblå kreasjon med stener. Mens kronprinsesse Mette-Marit stilte i mintgrønt.

Statsministerfrue Ingrid Schulerud, som tidligere i dag møtte Michelle Obama til en privat samtale, stilte derimot i en fargerik aftenkjole.

Video nsps_upload_2009_12_10_19_26_35_1146.jpg

Her ankommer kongefamilien til middagen.

Gleder seg

Og det var forventningsfulle gjester som gikk gjennom sikkerhetsteltet, ble scannet og sluset inn.

- Jeg gleder meg, Vi har vært med på mange slike banketter, men det er klart det er noe spesielt i kveld, sier tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett til NRK.no.

Tidligere statssekretær

Rune Bjerke og Libe Rieber-Mohn

Foto: NRK

- Vi gleder oss, sier DnB NOR-sjef Rune Bjerke som kom sammen med kona, tidligere statssekretær Libe Rieber-Mohn.

- Tror du du får snakke med Obama?

- Vi kan jo alltids håpe, men det spørs vel. I så fall vil jeg først og fremst gratulere han med prisen, sier Bjerke mens en publikummer roper bak ryggen hans:

- Da må du spørre ham om han vil å åpne konto i banken din.

- Ja, svarer Bjerke og ler.

- Kjempestas

Også årets Nobel-kunstner Per Fronth er på plass. Han var tidligere i dag på seremonien i Oslo rådhus, og nå på banketten-

- Nå skal vi danse og kose oss. Dette er stort, det blir kjempestas, sier Per Fronth.

- Dette blir hyggelig, det er alltid hyggelig med disse middagene. Men det er klart det er litt spesielt med Obama, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland som pleier å være blant årets innbudte.

Også hennes tidligere utenriksminister og statsministerfar Torvald Stoltenberg er en gjenganger på gjesteliste, og stilte i år også i likhet med Kjell Magne Bondevik.

Fabian Stang og Catharina Munthe på vei til Nobel-banketten.

Fabian Stang og Catharina Munthe på vei inn.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Oslos ordfører Fabian Stang var like blid som han har vært i hele dag.

- Det er jo en spesiell dag. Jeg gleder meg til å se en president som forhåpentligvis trives i Oslo. Vi var jo i Rådhuset tidligere i dag, og der var det veldig vellykket, mente han.

Kulturminister Anniken Huitfeldt pleier ikke å være Nobel-middag.

- Jeg tror det blir hyggelig. Amerikanere er jo veldig uformelle, så jeg tror det skal gå bra. Det blir nok ingen dans på meg. Jeg pleier å sitte ved bordet og snakke, ler hun før hun stiller seg i scanningkø.

Jonas Ghar Støre

Jonas Gahr Støre og kona Marit Slagsvold.

Foto: NRK

Også kollega utenriksminister Jonas Gahr Støre er på plass. Han møtte presidenten på Gardermoen i dag tidlig like før klokken halv ni sammen med Nobelkomiteens nestleder Kaci Kullman Five.

Støre vet ikke hvem han skal sitte på bord med.

- Men det blir interessant uansett, mener han.

- Hva gleder du deg mest til?

- Stemningen. Jeg vil også forsøke å møte presidenten og delegasjonen hans, Det er veldig interessant for oss, sier han.

Må danse sammen

Trine Skjei Grande og Siv Jensen på vei til Nobel-banketten.

Tine Skei Grande og Siv Jensen

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Frp-leder Siv Jensen og kommende Venstre-leder Trine Skei Grande har glemt kranglingen og partiuvennskapet fra valget og kom sammen til fest.

- Det blir koselig. Nå er vi klare for fest. God mat og hyggelig folk er forventningen, mente de to.

- Blir det en dans? Skal dere danse?

- Det må i så fall bli med hverandre, ler de to som kom uten annet følge

Erna Solberg og mannen Sindre Finnes på vei til Nobel-banketten.

Erna Solberg og Sindre Finnes.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Også Høyre-leder Erna Solberg var i festhumør. Og det blir dans, garantert i løpet av kvelden, mente hun og ektemannen.

- Mest spent er vi på middagstalen og selvsagt hvem vi havner på bord med. Målet er selvsagt Will Smith, sier Høyre-lederen med et smil.

Ble scannet

Alle gjestene ble sluset gjennom gjennom et sikkerhetstelt på utsiden av hotellet, hvor de og det de hadde med seg, blir scannet.

Banketten starter etter rett etter at president Barack Obama var ute på balkongen og vinket og kongeparet og kronprinsparet var på plass.

Ved det gjeve hovedbordet sammen presidenten og førstedamen, statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Dag Terje Andersen, Thorbjørn Jagland og Kaci Kullman Five i Nobelkomiteen, USAs ambassadør Barry White samt kong Harald og dronning Sonja.

Kong Harald er kjent for sin gode humør og med Stoltenbergs beskrivelse av Obama som en uformell type som lett slår av en spøk, kan det bli en humørfylt middag.

Menyen holdes hemmelig til gjestene har satt seg til bords, men en rett er alltid med, nemlig akevittsorbet. I tillegg er det alltid en dessert med en fredsdue på toppen. Grand Hotel forsøker også å servere minst en vin fra prisvinnerens hjemland.

Bankett-talen blir direkte overført på TV og i Nett-TV, og skal etter planen foregår klokken 21.20.