Hopp til innhold

Aung San Suu Kyi tok nattesøvnen

Cho Cho Htun Nyein har kun fått tre timer med søvn i løpet det siste døgnett. Aung San Suu Kyis besøk til Bergen på søndag har virkelig ødelagt nattesøvnen til eksilburmeseren som er bosatt i kystbyen.

Cho Cho Htun Nyein

Cho Cho var en del av studentdemonstrasjonene i 1988 og ble, som mange andre studenter, arrestert av militærregimet og satt i fengsel. Søndag fikk han møte Aung San Suu Kyi for første gang siden 1995.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Jeg fikk besøk av noen burmesiske venner fra Ålesund som har reist hit for å se henne. Vi ble sittende oppe til kl. 03 i natt og snakket om Daw Suu, sier Cho Cho til NRK.no

– Jeg har jo visst en stund at hun skulle komme til Norge. Men jeg fikk helt sjokk da jeg så TV-bildene av henne i Oslo. Det var som om det endelig sank inn i hjernen. Daw Suu er i Norge.

– Og snart er hun her, sier den glade mannen og tenner seg en ventesigarett utenfor inngangen til Hotel Norge i Bergen sentrum.

Cho Cho var en del av studentdemonstrasjonene i 1988 og ble, som mange andre studenter, arrestert av militærregimet og satt i fengsel.

Han har kun sett Aung San Suu Kyi en gang tidligere. Det var i 1995.

Han hadde sluppet ut av fengsel det samme året og dro til huset hennes i Rangoon for å høre «The Lady» snakke på nasjonaldagen.

Aung San Suu Kyi og Cho Cho Htun Nyein

Cho Cho Htun Nyein fikk overrekke Aung San Suu Kyi en gave og hilsen fra eksilburmeserne i Bergen da deres frihetshelt besøkte dem.

Gav Suu Kyi et privat løfte

Søndag fikk Cho Cho anledning til å se «The Lady» igjen. Denne gangen
i et bankettsal i en norsk by langt unna hjemlandet.

På slutten av møtet fikk han gå opp på scenen og gi henne en gave fra eksilburmeserne i Bergen.

Han gikk rolig opp til scenen, bøyde hodet i respekt for damen og gav henne en konvolutt som inneholdt et bevis på at eksilburmeserne hadde
donert penger til et minnefond til ære for Suu Kyis mor Daw Khin Kyi.

Deretter bøyde han seg mot Suu Kyi og sa noen ord som ikke ble fanget opp av mikrofonen. Hun smilte mildt og sa noe lydløst tilbake. Han nikket bekreftende og smilte til henne.

– Hva sa du til Daw Suu helt på slutten der når du gikk på scenen?

– Det er så mye jeg ville si til henne. Men jeg var så nervøs da jeg gikk opp på scenen, så jeg var sikker på at jeg kom til å glemme halvparten. Derfor sa jeg bare at jeg håper hun holder seg frisk og ba henne ta vare på helsa.

– Hva svarte hun?

– Hun ba meg gjøre en ting for henne. Hun ba meg passe på barna våre. Ikke la dem glemme sitt eget språk og sin kultur. Så jeg lovet henne at jeg skulle gjøre mitt beste, svarer Cho Cho.

Husk deres egne røtter

Aung San Suu Kyi holdt seg i sin velkjente morsrolle da hun møtte eksilburmeserne som var samlet i bankettsalen på Hotel Norge i Bergen
sentrum.

Hun gjentok budskapet om å vise takknemlighet og respekt ovenfor «vertslandet» Norge og oppføre seg med verdighet.

Hun brukte god tid på å snakke om viktigheten av et godt samarbeid mellom de ulike etniske gruppene i Myanmar og trakk frem den pågående konflikten i Rakhine-staten.

– Vi må snakke sammen for å utgjøre en forskjell. Og vi kan ikke snakke hvis vi er opptatt med å peke våpen mot hverandre, sier Aung San Suu Kyi.

Hun snakket også om kvinnerettigheter i hjemlandet og påpekte at det var en lang vei å gå før man kunne si at det var likestilling i landet.

– Det sies at burmesiske kvinner er frie og har like rettigheter som menn. Men vi kvinner vet at det likevel ikke stemmer helt. Jeg vet mennene kommer til å late som de ikke er klar over dette, men vi vet at menn ofte kommer først.

– Derfor vil jeg si til dere foreldre om å ikke favorisere sønnene deres. La oss løfte frem våre døtre også, sa Suu Kyi og fikk stor applaus fra kvinnene i salen.