NRK Meny
Normal

Ap-politiker: Legg ned hele prisen

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen raser over at EU har fått fredsprisen. Andre vil ha en statue av Jagland. Meningene er sterke og delte i Ap.

eva kristin hansen facebook

SINNE: Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen går hardt ut mot Nobelkomiteens valg på sin Facebook-konto.

Foto: Skjermdump

«Et hån mot Alfred Nobel. Et hån mot de diskriminerte i Europa, et hån mot alle de som har mistet jobben sin og alt de har det siste året. Legg ned hele prisen,» skriver hun på sin Facebook-side fredag formiddag.

Uenig med statsministeren

– At EU får fredsprisen er bare tull, fastholder hun når NRK ringer for en kommentar.

– Først gir man prisen til en sittende amerikansk president som på toppen av alt er i krig, og så gir man den til EU, utdyper hun.

Ap-representaten fra Sør-Trøndelag taler dermed sin egen statsminister Jens Stoltenberg midt imot.

– Jeg vil gratulere den Europeiske Union med Nobels fredspris. EU har bidratt til å trygge fred og bygge demokrati i Europa gjennom mange år, sa Stoltenberg til NRK tidligere idag.

– Jeg er ikke uenig med de som sier at EU har bidratt til stabilitet, men fra det er det lang vei fram til å gi dem fredsprisen, svarer Eva Kristin Hansen.

– Jeg ble sint

Ifølge Hansen har ikke EU håndtert forfølgelsen av romfolket og den voksende, europeiske høyreekstremismen på noen god måte.

Hvorfor sier du at du vil legge ned prisen?

Min første reaksjon var at prisen har mistet sin betydning. Jeg ble veldig sint på morgenkvisten her, sier Hansen til NRK.

Intern uenighet

thorbjørn jagland og geir lundestad

OMSTRIDT: Thorbjørn Jagland mener EU fortjener fredsprisen. Ikke alle Ap-folk er enige.

Foto: NTB Scanpix

Det er ingen tvil om at det hersker delte meninger innad i Arbeiderpartiet om valget deres tidligere partileder Thorbjørn Jagland og resten av Nobelkomiteen falt på i år.

Mens Eva Kristin Hansen raser over at EU får prisen, roser Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann Svein Roald Hansen avgjørelsen.

– EU skulle hatt fredsprisen for lenge siden. De burde hatt den allerede på 60-tallet og det var igjen aktuelt ved østutvidelsen i 2003. Nå starter man å ta inn landene på Balkan. Det er en del av fredsprosjektet, og absolutt en fredspris verdig, sa han til NRK tidligere i dag.

Ønsker statue av Jagland

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant fra Buskerud, Torgeir Micaelsen,
går enda lengre i begeistring.

«Hvis dette stemmer, bør Thorbjørn få statue i Lier,» skrev han på Twitter da NRK fredag morgen erfarte at EU kom til å få prisen.

«Kjenner jeg blir oppriktig glad innvendig. Gratulerer Europa!» skrev han da nyheten ble bekreftet av offisielt hold.

Micaelsens partifelle Thomas Breen skriver derimot på Facebook at han er oppgitt over fredspristildelingen.

Etter en lang argumentasjonsrekke om behandlingen av romfolk, nynasisme og økonomisk uro, avslutter han innlegget sitt slik:

«Og til mine AP venner som hyller tildelingen – ta en bolle!»