Hopp til innhold

– Hvorfor bry oss om meningen til fem eksentriske nordmenn?

– Isteden for å bry oss om hvorfor Obama fikk prisen, eller hvorvidt han fortjente den - kan vi spørre oss selv: Hvorfor bry oss i det hele tatt? sier Anne Applebaum.

Montasje: Thorbjørn Jagland/Barack Obama og Anne Applebaum

Forfatter og politisk kommentator Anne Applebaum betviler Nobelkomiteens integritet.

Foto: AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG/Stian Lysberg Solum / SCANPIX/AP Photo/Charles Dharapak

– Tenk på det, sier utenrikspolitisk kommentator Anne Applebaum i avisa The Washington Post: Nobelkomiteen består av fem nordmenn (...) og problemet med nordmenn er at de lett kan bli eksentriske, sier hun i sin siste kommentar fra Washington .

Applebaum, en amerikansk forfatter og tidligere Pulitzerpris-vinner, har sett seg lei av spekulasjonene omkring Nobelkomiteens avgjørelse.

Les: Verden tatt på sengen

Les også: Ber Jagland trekke seg

Hun prøver isteden å viske ut komiteens integritet hos det amerikanske folket.

«Mindre politisk korrupt»

Alfred Nobel ønsket at Norge skulle stå for utdelingen av fredsprisen fordi han mente nordmenn, utenfor den europeiske hovedtankegangen, ville være mindre politisk korrupt.

– Men problemet er at nordmennene, nettopp fordi de står utenfor den europeiske hovedstrømmen, også mer sannsynlig ender opp med å være eksentrisk, sier Applebaum i sin kommentar.

– Nobelkomiteens «rare» valg

Hun passer imidlertid på å rose landet, for å begrense påstandene.

– Norge er et vakkert land, og nordmenn har en av de høyeste levestandardene i hele verden - takket være den lave folketettheten og de store lagrene av olje og gass. Men sist gang jeg besøkte landet kom jeg opp i en krangel med noen over hvilket land som var mest ondskapsfullt, USA eller Nord-Korea. Dette var for et par år siden, ved høyden av Bush-terroren, så du kan tenke deg til hvilken side nordmennene var på.

Applebaum ser tilbake på tidligere vinnere av Nobelprisen, og nevner «nordmenns eksentrisitet» som grunnlag for de «rare» valgene komiteen har gjort gjennom årene.

– Se på de siste amerikanske vinnerne. På hvilken måte utfyller Al Gore, uansett hva du synes om filmen han laget om global oppvarming, ønskene til Alfred Nobel?

Se hele listen her: Nobels fredspris - Vinnere

– Nobelprisen er et terningkast

– Nobelprisen, som alle andre priser, er et terningkast. Og derfor går det også til tilsynelatende verdige vinnere - Martin Luther King Jr. vant den, det gjorde også den 14. Dalai Lama - men mange ganger gjør den ikke det.

Applebaum setter spørsmålstegn ved hvorfor Mahatma Gandhi aldri vant noen pris, mens Yasser Arafat gjorde det.

– Trenger jeg si mer?

– Sverige er mer kosmopolitisk

– Det samme gjelder Nobelprisen for litteratur, som er valgt av svenske dommere, sier Applebaum.

Ifølge henne er Sverige et større og mer kosmopolitisk sted, enn Norge.

– Til tross for dette er prisvinnerne, år etter år, en eller annen bortgjemt forfatter, vanligvis europeisk, hvis verk ofte ikke er kjent utenfor et fåtall tysk-talende land.

Les om årets vinner: Herta Müller

– Tilfeldig utdeling av penger

Applebaum avslutter sin skarpe kommentar med å snakke penger.

– Jeg er veldig for å tilfeldig dele ut store summer penger til hardtarbeidende skribenter, kjemikere, fysikere og til og med en og annen fredsaktivist, spesielt om de ikke er rike og berømte allerede.

– Hvorfor ikke? Så lenge resten av oss ikke tar utvelgelsesprosessen til fem skandinavere for seriøst.

– Halvsosialistisk skandinavisk land

CNNs TV-profil Jonathan Mann mener også at komiteens avgjørelse ikke betyr stort for amerikanerne.

– For amerikanere er disse personene for det meste sosialdemokrater og sosialister, progressive typer. De kommer fra et halvsosialistisk skandinavisk land og har sin egen oppfatning av hvilken president de liker og hvilken president de ikke liker, uttalte han fredag.

Han la vekt på hvor få mennesker som fatter denne avgjørelsen.

– Komiteen har en lang og ærefull tradisjon. Men dette er en liten gruppe mennesker – fem personer – som studerer framtredende mennesker i vår tid. De kommer sammen i en nydelig liten bygning og så stemmer de.

SYNES DU NOBELPRISEN HAR MISTET SIN TROVERDIGHET? Si din mening under.