Hopp til innhold

– Fredsprisen er mer enn jeg fortjener

Fredspriskandidaten Malala Yousafzai lover å fortsette kampen for at jenter over hele verden skal få gå på skole.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai vil bli som Benazir Bhutto, Pakistans første kvinnelige statsminister.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

16-åringen lot seg intervjue foran et stort publikum i New York torsdag kveld lokal tid, mens spekulasjonene om hvem som blir årets fredsprisvinner pågår for fullt.

Mange har holdt Malala som storfavoritt, selv om mye nå tyder på at Nobelkomitéen vil velge noen andre .

– Dersom jeg får Nobels fredspris vil det være en stor ære, og mer enn jeg fortjener. Det er også et enormt ansvar, sier hun ifølge Reuters.

Yousafzai sier at fredsprisen vil være til stor hjelp i arbeidet med å sikre flere jenter utdanning, men understreker at hun vil fortsette å kjempe sin sak uansett.

– Det virkelige målet, det aller mest verdifulle målet som jeg vil kjempe hardt for, er å se hvert eneste barn få gå på skolen, sier hun.

Les også: Dette er argumentene som kan tale mot Malala
Les også: OPCW blant Nobel-favorittene

– De kan ikke skyte drømmene mine

Malala Yousafzai med faren sin i New York

Malala hadde med seg faren sin i New York.

Foto: Frank Franklin II / Ap

Yousafzai fortalte også om episoden som gjorde henne verdenskjent. For ett år siden ble hun skutt i hodet av Taliban mens hun satt på en skolebuss i hjembyen nordvest i Pakistan.

– Du kan kalle ham en gutt. Han var såvidt eldre enn meg selv, sier hun.

Bakgrunnen var en blogg Malala startet i 2009, der hun skrev om hvordan Taliban forsøkte å hindre jenter i å gå på skolen.

Å bli skutt har bare styrket besluttsomheten hennes.

– De kan bare skyte en kropp, de kan ikke skyte drømmene mine. De skjøt meg for å drepe meg og stoppe det jeg kjemper for, men de gjorde en stor feil. Jeg lærte at til og med døden støtter meg. Til og med døden vil ikke drepe meg, sier hun.

16-åringen ble sendt til Storbritannia for behandling, og kom fra episoden i god behold.

Vil bli politiker

Yousafzai fortalte om sin beundring for Benazir Bhutto, som ble den første kvinnelige statsministeren i Pakistan før hun ble drept i 2007.

16-åringen sier hun lenge har ønsket å bli lege, men nå er hun mer interessert i å bli som Bhutto.

– Ved å bli lege kan jeg hjelpe lokalsamfunnet mitt, men ved å bli politiker kan jeg hjelpe hele landet mitt. Jeg kan bli en lege for hele landet, sier hun.

Malala hadde med seg faren sin, Ziauddin Yousafzai. Han forteller at han støtter datteren sin, og oppfordrer henne til å være viljesterk.

– Ekstraordinære situasjoner skaper ekstraordinære mennesker, sier han.

Malala Yousafzai ble i går tildelt den prestisjetunge Sakharov-prisen av EU-parlamentet. Det førte raskt til nye drapstrusler fra Taliban.

Samtidig har hun blitt umåtelig populær i vestlige land. Boka hennes ligger høyt på salgslistene i USA, og ifølge AFP har verdens største PR-firma, Edelman, nå et helt team som jobber for henne.