– Uakseptabelt av Lundestad

– Jeg synes det er helt uakseptabelt at sekretæren for Den norske nobelkomité, fire dager før seremonien i Oslo, sier at tidligere stats- og utenriksministere ikke bør være med i komiteen, skriver Bjørn Magnus Berge, stabssjef for Thorbjørn Jagland, på Facebook.

Geir Lundestad, direktør ved Det norske Nobelinstitutt

Thorbjørn Jaglands stabssjef mener Geir Lundestad har gått for langt i kritikken av Nobelkomiteen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det kan ikke tolkes på annen måte enn at han helst ser at den nåværende lederen av komiteen, tidligere statsminister og utenriksminister Thorbjørn Jagland, ikke burde ha vært medlem av komiteen, for ikke snakke om ledet den, heter det videre i Facebook-innlegget.

Det var i et intervju med Aftenposten i dag at Geir Lundestad kom med uttalelsene Berge reagerer på.

LES OGSÅ: Geir Lundestad refser regjeringen for forvirring rundt fredsprisen

– Opptrer arrogant

Thorbjørn Jagland kunngjør fredsprisvinnerne for 2014

Thorbjørn Jagland selv har ikke kommentert Geir Lundestads utspill.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Berge mener at sekretæren for Nobelkomiteen, Geir Lundestad, opptrer arrogant når han sier i intervjuet at «det kan sies mye om de som Stortinget har oppnevnt som medlemmer av komiteen, men jeg synes ikke jobben har vært spesielt imponerende».

– Dette er ikke en komitesekretær verdig, synes jeg. I tillegg synes jeg det er ufint og uheldig at han innleder en del av intervjuet med å si at han er «litt usikker på hvor mye jeg skal si om Jagland nå». Hva skal dette bety? At han har en hel del på hjertet om Jagland, og det er bare et tidsspørsmål før han kommer ut med det?, skriver Berge videre i innlegget.

Dømmekraft

– Uansett finner han det tydeligvis helt på sin plass å komme med en første bredside mot lederen av komiteen fire dager før den store utdelingen i Oslo. Lundestad må gjerne komme med sine private synspunkter om de ulike prisene, komiteens sammensetning og dens leder, men dette må først skje når han går av som komitesekretær i januar neste år.

– Dette intervjuet er derfor et uakseptabelt overtramp, som dessverre stiller spørsmål ved rolleforståelsen og dømmekraften til Nobelkomiteens sekretær over de siste 25 år, heter det videre i Bjørn Magnus Berges innlegg på Facebook.

NRK har gjentatte ganger i kveld forsøkt å komme i kontakt med Bjørn Magnus Berge, uten at det har lyktes. Han er stabssjef for Thorbjørn Jagland, som er generalsekretær i Europarådet med base i Strasbourg.