– Vesten tvinger land til å delta på nobelseremonien

Kinesiske medier er nådeløse i sin dekning av nobelprisutdelingen i dag. Få timer før nobelseremonien starter i Oslo Rådhus er det ingenting som tyder på at Kina tier i hjel fredsprisen.

Kinesisk avis foran nobelutdelingen

Slik ser China Daily ut i dag. Mange aviser gjengir utenriksdepartementets talskvinne, som hevder at de fleste nasjoner er imot fredsprisen til Liu Xiaobo.

Foto: Anders Magnus / NRK

Kina fortsetter å kritisere Norge, melder vår Asia-korrespondent Anders Magnus.

De statlig styrte avisene i landet gjør alt de kan for å håne Nobelkomiteen og prisen generelt før den deles ut i ettermiddag.

– Et av oppslagene er at Vesten forsøker å presse enkelte land til å delta på nobelseremonien mot sin vilje, sier Magnus på telefon fra Beijing.

– Politisk farse

Et annet oppslag er at de fleste land i verden er i mot nobeltildelingen.

Demonstrasjon for Liu Xiaobo i Oslo

Demonstrasjon for Liu Xiaobo i Oslo.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

– Det er også klager over at denne seremonien er en politisk farse, hvor Kina blir satt på tiltalebenken, sier Magnus.

– Hva sies det om det som blir skrevet i norske medier?

– Det er gjengitt en artikkel av Dagsavisen kommentator Hege Ullstein. Den har fått fremtredende plass i en rekke kinesiske aviser i dag. Dessuten er man opptatt av Fredrik Heffermehl, som er kritisk til årets fredspris.

Også resten av verdens medier har nobelutdelingen som sitt hovedfokus i dag. Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera og BBC er blant de som sender direkte fra Oslo i formiddag.

Skjermer går i svart

Andre steder er det annerledes. I India rapporterer NRKs korrespondent Joar Hoel Larsen at landets medier ikke tør å nevne Oslo eller nobelprisen med et ord.

– Det står heller ikke noe om dette i de fem engelskspråklige avisene jeg har kikket gjennom, sier Hoel Larsen.

Anders Magnus forteller at kanaler som BBC og CNN går i svart i Kina straks navnet til Liu Xiaobo nevnes.

Les også: – India kan droppe Nobel

Les også: Serbia deltar likevel

Jernring rundt Liu Xia

Magnus forteller at man ikke merker noe særlig til nobelprisutdelingen på gaten i Beijing i dag.

– Det er foran boligen til Lius kone at det skjer ting. Store politistyrker har sperret hovedinngangen til huset, og alle journalister tvinges til å oppgi navnet sitt. Vi må også stå inne på et avgrenset område.

Boligen til Liu Xia

Nylige byggearbeider sperrer ”tilfeldigvis” inngangspartiet til boligområdet der Liu Xiaobos kone Liu Xia er satt i husarrest.

Foto: Anders Magnus / NRK

Les også: – Farleg å vere aktivist i Kina no

Kinesiske myndigheter har til og med sensurert ordene "en tom stol" på Internett, etter at de fant ut at denne betegnelsen ble brukt for å hylle Liu Xiaobo i dag.

– Twitter er det eneste stedet man fortsatt får skrevet disse ordene, sier Magnus.

Stengte NRK.no

Torsdag morgen kom det frem at kinesiske myndigheter har stengt tilgangen til nettsiden til NRK, BBC og CNN. Trolig for å hindre kinesere i å se nobelseremonien på Nett-TV.

Andre norske nettsteder er fortsatt tilgjengelige.

– Når nobelseremonien eventuelt blir overført på CNN eller BBC kommer skjermene her i Kina til å gå i svart, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Kina sperret NRK.no

Slik ser NRK.no ut i Kina.

Foto: Anders Magnus / NRK

– Verden er i mot fredsprisen

Boikott, trusler, fengsling og sensur. Reaksjonene fra Kina har vært mange og kraftige etter at Nobelkomiteen den 8.oktober kunngjorde vinneren av Nobels fredspris 2010.

Les også: Dette er Kina sine pressmiddel

I går, på sin siste pressekonferanse før utdelingen, sa kinesiske myndigheter at de ikke vil la seg presse til å løslate prisvinner Liu Xiaobo. Samtidig uttalte de at Nobelkomiteen må innrømme at de er i mindretall.

– Et overveldende flertall av verdens befolkning er mot Nobelkomiteen og denne tildelingen, sa kinesisk UDs talskvinne Jiang Yu.