Hopp til innhold

– Jeg kommer definitivt til Oslo

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf er målløs over å bli tildelt årets Nobels fredspris. – En anerkjennelse for håpet om et nytt Liberia, sier hun til NRK.

Ellen Johnson-Sirleaf

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf er en av tre vinnere av Nobels fredspris.

Foto: JIM WATSON / Afp

Johnson-Sirleaf deler årets pris med den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske journalisten og menneskerettighetsaktivisten Tawakkol Karman.

– Jeg er helt målløs. Det er en så stor og god overraskelse og jeg er så takknemlig, sier presidenten på telefon til NRK.

Video Jagland leser begrunnelsen

NETT-TV: Thorbjørn Jagland leser begrunnelsen for årets fredspris.

Hun var klar over at hun var nominert, men trodde ikke at hun skulle vinne.

– Det er så mange andre rundt i verden som fortjener prisen. Jeg tenkte aldri over at jeg kunne vinne, før min assistent i går fikk beskjed om at jeg lå an til å vinne, sier hun.

Gir kvinnene æren

Ellen Johnson-Sirleaf sier hun ser på prisen som en anerkjennelse for hennes mangeårige kamp og som noe som skaper håp for et nytt Liberia.

Hun mener hennes medvinnere også er verdige gjennom sitt arbeid, selv om hun sier at hun må sette seg ned og lære mer om jemenittiske Tawakkol Karman.

– Men jeg kjenner til Leymah Gbowee, som virkelig fortjener den. Faktisk må mye av æren gå til henne og de liberiske kvinner, sier Johnson-Sirleaf.

– At jeg kan være der og dele prisen med henne, er noe jeg også er takknemlig for. Vi skal feire sammen for vi har begge vært gjennom den samme kampen, sier presidenten som tirsdag stiller til gjenvalg.

Hun sier hun håper prisen kan være til inspirasjon for alle kvinner i Liberia og Afrika til å fortsette å posisjonere seg, og at hun kan bli en sterke rollemodell for sine medsøstre.

– Jeg kommer definitivt til Oslo, og det vil gi meg en mulighet til å snakke om min kamp, kvinners potensial og kunne være en motiverende styrke.

Til ungdommen

Tawakkul Karman

Tawakkul Karman gir ungdommene æren for fredsprisen.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Også medvinner Tawakkol Karman håper prisen kan inspirere til videre kamp .

Til NRK sier Karman at prisen først og fremst er til ungdommen.

– Alle jemenitter er lykkelige og jeg tror også den arabiske verden er det. Dette er en pris for revolusjonene i den arabiske verden. Det er for ungdommen og for fred, sier den fredsprisvinner Tawakul Karman til NRK på telefon fra Jemens hovedstad Sanaa.

Karman har vært en frontfigur for revolusjonen i Jemen siden den startet i vinter. Trebarnsmoren har tatt til orde for ikkevold og tatt sterk avstand fra Al Qaida som er operative i landet.

– Fredelig protester er løsningen, og det er det som ble kronet med den prisen nå, sier hun videre i det første intervjuet etter at hun ble en av vinnerne av årets fredspris.

Hun forteller at hun ikke ble varslet på forhånd, men fikk vite om prisen da hun satt hjemme og så TV.

Hun ble veldig overrasket da Thorbjørn Jagland leste opp navnet hennes. Hun visste ikke engang at hun var kandidat.

Nå gjør hun seg klar til å reise til Norge for å motta prisen sammen med Ellen Johnson-Sirleaf og Leymah Gbowee.