Hopp til innhold

– I morgen må vi huske å smile

Det var et spent barnekor som terpet på de siste detaljene før de i morgen skal synge under fredsprisseremonien i Oslo rådhus.

Barnekoret ved Den Norske Opera og Ballett

Barnekoret ved Operaen er spesielt ønsket av fredsprisvinner Liu Xiaobo som musikalsk innslag under seremonien i Oslo rådhus.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Vi gleder oss veldig og er spente, sier 15-åringene Ingrid Dissen og Ellen Sekulic.

Barnekoret

Aksel Frisnes (t.v.), Ingrid Dissen, Sofie Røger, Anna Rosenlund og Ellen Sekulic er spente på å skulle synge til ære for Liu Xiaobo.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Men jeg er litt nervøs, sier 12 år gamle Aksel Frisnes.

– Det er jo så mange som skal se på.

– Representerer fredsprisvinneren

For i morgen skal Aksel og de andre i Barnekoret synge foran rundt 1000 gjester i Oslo rådhus, inkludert kong Harald og dronning Sonja og statsminister Jens Stoltenberg, samt de mange millioner TV-seerne verden over. Barnekoret er nemlig ønsket spesielt av fredsprisvinner Liu Xiaobo selv.

– Det er en viktig fremføring, for vi representerer jo fredsprisvinneren. Det er en ære, sier Sofie Røger.

Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina, og også hans nærmeste familie er forhindret fra å delta under utdelingsseremonien av kinesiske myndigheter. Dermed blir fredsprisvinneren representert ved et bilde av ham og en tom stol.

Optimisme

Edle Stray Pedersen

Dirigent Edle Stray Pedersen terpet på de siste detaljene med Barnekoret.

Foto: Helge Carlsen / NRK

For Liu Xiaobo skal hedres i Oslo rådhus, og i dag sang hans ønskede barnekor, alle kledd i bunad, repertoaret sitt flere ganger og øvde på inn- og utmarsj og korrekt bukking.

Omringet av blomsterdekoratører som møysommelig pyntet Oslo rådhus til fest med omkring 10.000 enkeltblomster, terpet de på de siste detaljene.

– Vi må huske å smile. Det er viktig at vi er glade og smiler, sier Aksel.

Koret skal gi de norske og utenlandske gjestene norske folketoner som en avslutning på seremonien.

– Sangene er preget av optimisme og beskriver norsk natur og friheten og gleden ved å være der. På den måten ønsker vi at dem som har vært til stede, skal gå ut fylt av optimisme og tro på fredsprisen, sier dirigent Edle Stray Pedersen.