Hopp til innhold

– Høres ut som «diplomatisk sykdom»

Russlands nei til Nobel-invitasjonen kan være et signal på enighet med Kina i at andre land ikke skal blande seg inn i deres interne saker, mener NUPI-forsker.

Demonstrasjon for Liu Xiaobo

Kina har oppfordret flere land til å ikke delta på seremonien for årets fredsprisvinner, den fengslede dissidenten Liu Xiaobo. Men Russland føler seg ikke presset av Kina, ifølge ambassaden.

Foto: SEBASTIEN NOGIER / Afp

Russland har takket nei til å overvære årets Nobel-seremoni, men ifølge en talsperson for den russiske ambassaden i Oslo er ikke avslaget politisk motivert.

Kina har oppfordret flere land til å ikke delta på seremonien for årets fredsprisvinner, den fengslede dissidenten Liu Xiaobo. Men Russland føler seg ikke presset av Kina, ifølge ambassaden.

Jakub Godzimirski

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Foto: NUPI

Avslaget kommer fordi ambassadøren ikke er i Norge på tidspunktet seremonien avholdes, ifølge talspersonen.

– Dette høres ut som «diplomatisk sykdom», altså at man blir syk eller ikke kommer for å unngå en ubehagelig situasjon, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til NRK.

– Deler Kinas syn

NUPI-forskeren tror det kan være mange gode forklaringer på det russiske avslaget. Én er at Russland har mange av de samme utfordringene som Kina:

– Det er en god måte for Russland å signalisere overfor Kina at de har samme syn på det med at andre land blander seg inn i deres interne forhold, sier Godzimirski.

Svetlana Gannusjkina

Den russiske menneskerettighetsaktivisten Svetlana Gannusjkina og organisasjonen Memorial var en av forhåndsfavorittene til Nobels Fredspris 2010.

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP

Russland kunne flere ganger de siste årene ha havnet i en lignende posisjon som Kina gjorde da Liu Xiaobo ble tildelt Nobelprisen, påpeker forskeren. Han nevner Russlands kriger i Tsjetsjenia, og det at russiske menneskerettighetsforkjempere sto høyt på lista over kandidater til prisen også i år.

Vil ikke vise svakhet

Med avslaget på Nobel-invitasjonen får Russland understreket ett av sine grunnleggende syn, forklarer NUPI-forskeren: At nasjonalstaten er den viktigste enheten i det internasjonale systemet, og at andre land ikke har noe med hva et land foretar seg på hjemmebane.

– I en slik sammenheng blir Nobelprisen og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) «vestlige instrumenter for opplæring i demokrati», forklarer Godzimirski.

– Samtidig vil ikke Russland bli sett på som et land som blir presset av andre land, sier han.

Russland vil heller ikke ødelegge det vennskapelige forholdet til Norge. Ved å svare slik de gjør, slipper de det, tror NUPI-forskeren.

(Saken fortsetter under bildet)

Krigsscene fra Tsjetsjenia

De to krigene i Tsjetsjenia hører med til sakene Russland ser at andre land ikke blander seg inn i.

Foto: ARKIV PHR / Scanpix

Sterkt politisert

Godzimirski kan gjerne tro på at ambassadøren har hatt planer om å reise ut av landet i mange måneder. Likevel er saken nå opp på et høyt politisk nivå etter Kinas sterke reaksjon på pristildelingen.

Saken er sterkt politisert, og mange følger nøye med.

– Hadde dette vært året da Rigoberta Menchu fikk Nobelprisen, ville ingen ha merket at den russiske ambassadøren ikke var til stede, tror NUPI-forskeren.