Hopp til innhold

– Gir ikke fredsprisen for lang og tro tjeneste

Med Thorbjørn Jagland som Nobelkomiteens leder, har det fulgt nye føringer, mener direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Jan Egeland. – Det er tydeligvis slutt på å premiere lang og tro tjeneste.

Jan Egeland

Jan Egeland påpeker at ingen organisasjoner er blant de klare favorittene til årets Nobels fredspris.

Foto: NRK

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, understreket i fjor at fredsprisen skal gå til den som har gjort mest for fred i verden det siste året. Den gangen gikk fredsprisen til den amerikanske presidenten Barack Obama.

– Markere motstand mot å straffe frihet

– Jaglands uttalelser betyr at den lange, tro tjenesten, som de tidligere prisvinnerne Martti Ahtisaari og Jimmy Carter har vært kandidater for, er tydeligvis ute, sier Egeland.

Han peker også på at det vektlegges at fredsprisen skal fange opp noe som er i tiden.

– Det med at det er slutt på å straffe frihet, kan være noe av det som markeres i år, mener Egeland.

En av favorittene til å få årets Nobels fredspris, er den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo, som har kjempet for menneskerettigheter i Kina i over 20 år. 1. juledag i fjor ble han dømt til fengsel i 11 år for nettopp for å ha benyttet seg av sin rett til å uttrykke sine meninger.

– Kinesiske opposisjonelle var med helt til slutten i fjor

Thorbjørn Jagland har selv også understreket viktigheten av å gripe inn i noe som foregår her og nå.

– En fredspris som ikke skaper debatt, er antakeligvis en tannløs pris og fører ikke til noe. Vi skal likevel ikke ha debatt for debattens egen skyld. Men det er klart at vi må gripe inn i en situasjon eller prøve å fremme noe som er i emning, og som kan bli enda viktigere i fremtiden, sier Jagland.

Også NRKs utenriksmedarbeider Knut Magnus Berge holder Liu Xiaobo som en favoritt.

– Komiteen har klart å holde kortene tett til brystet, men mye peker i retning av kinesiske poopsisjonelle. Vi vet at de var blant kandidatene som var med helt til slutten under fjorårets prosess, sier Berge.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Knut Magnus Berge

Også tidligere NRK-journalist Geir Helljesen, som har dekket Nobels fredspris i en årrekke og kjenner komiteens arbeid godt, er enig i spådommene om at fredsprisen i år kan gå til en eller flere kinesiske opposisjonelle.

– De kinesiske dissidentene var helt fremme i teten i fjor. Jagland har også sagt at vinneren i år skal være en som har stått i fronten og ikke drevet fredsarbeid bak et skrivebord, sier Helljesen.

Video Helljesen om nobelprisen