NRK Meny
Normal

– En viktig og veldig aktuell pris

Viktig, riktig og høyst aktuelt, samt en anerkjennelse av det viktige arbeidet som prisvinneren gjør. Reaksjonene på tildelingen av årets Nobels fredpris til OPCW er nærmest samstemte.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap)
Foto: NRK

Klokken 11.00 i dag annonserte Nobelkomiteen at årets Nobels fredspris tildeles Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

DIREKTE: Følg tildelingen av Nobels fredspris 2013 her

– En veldig viktig pris fordi det er en støtte til det arbeidet organisasjonen gjør for å avskaffe alle kjemiske våpen i verden. Og i Syria står man nå midt oppe i arbeidet med å ødelegge de kjemiske våpnene, så det er en veldig aktuell pris, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Jeg synes det er en glimrende pris som er veldig tidsriktig, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), og sier videre:

– OPCW har faglig kompetent forståelse, men begrenset erfaring å jobbe i en pågående konflikt. Derfor er det viktig å få til et samarbeid med FN, og det arbeidet foregår nå. Det bør være en beskjed til de fire landene som ikke har underskrevet og de to landene som har ratifisert ennå, sier han.

– Dette var en velfortjent pris! Nå skal vi feire, sier Anniken Ramberg Krutnes, Norges ambassadør i Haag. Krutnes er regjeringens representant i styret i OPCW.

– Øker presset mot Syria

– Et godt valg og en høyst dagsaktuell pris. Med denne prisen sender Nobelkomiteen et veldig sterkt signal til verdenssamfunnet om å gripe momentumet og bli kvitt de resterende kjemiske våpnene som finnes, sier Helga Pedersen (Ap).

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken (SV).

Foto: NRK

SVs partileder Audun Lysbakken stod bak nominasjonen av en av de andre antatte favorittene til årets fredspris, nemlig den kongolesiske legen Denis Mukwege. Høyres nestleder Jan Tore Sanner hadde nominert en av de andre forhåndsfavorittene, den hviterussiske dissidenten Ales Bjaljatski.

Ingen av dem fikk se sin favoritt som vinner men er fornøyd uansett:

– Dette er en riktig og velfortjent pris. SV er glade for at Nobelkomiteen igjen setter nedrustning på dagsorden, sier Lysbakken.

Lysbakken mener tildelingen av Nobels fredspris til OPCW kommer helt i rett tid:

– Den bidrar til å øke presset mot Syria for at de skal oppfylle de internasjonale forpliktelser landet har påtatt seg, og kan bidra til å hindre at kjemiske våpen brukes mot syriske sivile, sier Lysbakken.

– I tråd med Nobels testamente

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner (H).

Foto: NRK

– Dette er et klokt valg og OPCW er en verdig vinner. De har vist at diplomati og folkerett gir resultater, sier Høyres Jan Tore Sanner.

Sanner sier at tildelingen er helt i tråd med Alfred Nobels testamente, noe KrFs Knut Arild Hareide slutter seg til:

– Dette handler om nedrustning og oppleves som en veldig riktig og god pris fra Nobelkomiteens side, sier Hareide.

– En pris til en organisasjon som ikke bare er en pådriver for å fjerne bruk, men også produksjon og lagring. Situasjonen i Syria viser at dette er en permanent kamp som må fortsette med stor tyngde, sier Ola Elvestuen i Venstre.

– En uangripelig pris

– Dette er langt på vei en uangripelig pris. Den står seg godt i forhold til Nobels testamente, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge ifølge NTB.

– Det er en pris som verdsetter et arbeid over 16 år som har ført til at store deler av det som fantes av kjemiske våpen er destruert, og den vil skynde på prosessen med å få ødelagt de 20 prosentene som står igjen.

Egenæs er glad for at Thorbjørn Jagland ved prisutdelingen også nevnte Russland og USA som fortsatt har kjemiske våpen, og ikke bare knyttet prisen til det som skjer i Syria.

– Til et arbeid som skjer nesten i det skjulte

Direktøren i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til NTB at årets fredspristildeling kaster viktig lys på et stort arbeid som foregår nesten i det skjulte:

– OPCW er ikke så kjent blant folk, men er et utrolig viktig organ for ikkespredning av kjemiske våpen. Dette kontinuerlige arbeidet med kjemivåpenkonvensjonen CWC, overvåking og destruering av våpen har foregått litt i skyggen av nyhetene. Dette er en pris som hedrer og forsvarer internasjonal politikk om ikkespredning, og den er helt i tråd med Nobels intensjon om nedbygging av stående armeer, sier Sverdrup.

– OPCWs suksess gjennom tjue år og det siste års aktualitet gjør organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen til en verdig vinner av Nobels fredspis 2013, uttaler FN-sambandet i en pressemelding.