NRK Meny
Normal

– Det verste jeg ser er barn som blir slått

JAIPUR (NRK): Kailash Satyarthis livslange kamp mot barnearbeid ville aldri vært mulig uten ektefellen Sumedha Kailash (59). Hun har sett det meste i løpet av sine 35 år som aktivist, men det verste er barn utsatt for fysisk mishandling.

Sumedha Kailash

Sumedha Kailash kommer fra en politisk aktiv familie og aktivistgenet er like sterk hos henne som hos ektemannen, Kailash Satyarthi.

Foto: Bi Sheng / NRK

Bak hennes milde ytre skjuler det seg en aktivist vel så tøff som sin mann. De siste 16 årene har hun stått for den daglige driften av barnehjemmet Bal Ashram som drives av organisasjonen Bachpan Bachao Andolan (BBA) i den indiske delstaten Rahjastan.

Småbarnsmor holdt jentebarn som slave

Flere av barna BBA redder er nærmest behandlet som dyr. Enkelte er regelrett kjøpt av familier som tvungen hushjelp.

Sumedha forteller om en telefon hun fikk for en stund siden, klokken 8 om morgenen.

«Hvis dere virkelig vil redde barn, får dere komme nå, en jente kan dø her», sa stemmen i den andre enden.

– Da jeg kom frem, så jeg en jente på 11-12 år med to dype kutt i hodeskallen. Det viste seg at hun var slått av eieren i hodet med en jernstang, forteller Sumedha Kailash til NRK.

– Familien som holdt henne ga henne aldri mat. Hun måtte bo ute på balkongen. De kastet matrester ut til henne når de var ferdig med å spise.

– Jeg trodde ikke en slik mor kunne ha egne barn, men det viste seg at hun var mor til to. Da spør jeg, hva slags mor er det som kan gjøre slikt?

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fredsprisvinner Kailash Satyarthi og kona Sumedha sammen med barnehjemsbarna

Fredsprisvinner Kailash Satyarthi og kona Sumedha har holdt sammen i 36 år og deler det samme brennende engasjementet for å forbedre barns rettigheter i India.

Foto: Peter Svaar / NRK

Straffet for å drikke melk

En annen gutt som kom inn til barnehjemmet hadde brannskader over store deler av kroppen.

– Det viste seg at gutten hadde drukket en liten slurk av melkeflasken til familiens sønn. Han var bare 5-6 år gammel, og forbrent over hele kroppen. Det var utrolig smertefullt for ham, og noe jeg aldri glemmer, forteller Sumedha Kailash.

En lang kamp

Hun og Kailash Satyarthi feiret 36 års bryllupsdag i oktober. Da Kailash Satyarthi la karrieren som ingeniør til side i 1980, begynte parets engasjement mot barnearbeid for alvor.

– På den tiden hadde vi ingenting. Når det var tid for middag, la vi avispapir på gulvet og satt rundt det og spiste. Ingenting fikk komme i veien for drømmen vår om å kjempe mot barneslaveri, har hun tidligere fortalt til den indiske storavisen The Times of India.

I årenes løp har Sumedha deltatt på en rekke farlige raid mot fabrikker. De siste årene har også parets eldste sønn, advokaten Bhuwan Ribbu, gjort det til et poeng å bli med sin far på redningsaksjonene som har blitt regnet som mest risikable.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Fredsprisvinner Kailash Satyarthi sin organisasjon går til aksjon i Indias hovedstad New Dehli og frigir flere barnearbeidere.

SE VIDEO: Se bilder fra da Bachpan Bachao Andolan slo til mot flere mindre fabrikker i Seelampur i New Dehli 23. juni i år.

At familien løper en risiko, er det ingen tvil om: Familien Satyarthi har levd med ukentlige dødstrusler både på telefon, på døren og med lapper i postkassen. Ektemannen er skutt mot og slått ned. Kroppen er full av merker etter aktivistlivet.

I perioder har truslene vært så alvorlige at familien har valgt å gå i skjul for kortere eller lengre perioder.

Sumedha Kailash leker med barn

Sumedha Kailash i lek med noen av barna på barnehjemmet.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Aksepterer du risikoen? spør vi.

– Ja, selvsagt, sier Sumedha og smiler.

– Vil du utrette noe for samfunnet må du det. Uten risiko, uten trusler og uten offer kan du ikke utrette noe.

Reportasje fra korrespondent Peter Svaar. Han møter fredsprisvinneren i India.

SE VIDEO: Familien Satyarthi har levd med farlige oppgaver i mange år.