NRK Meny
Normal

– Det var fantastisk og emosjonelt

Det var en svært glad president i Europaparlamentet som forlot Oslo rådhus etter å ha mottatt verdens mest prestisjetunge fredspris.

President i Europaparlamentet, Martin Schulz, viser fram Nobel-medaljen på vei ut av rådhuset. Han takker også komiteen og det norske folk.

VIDEO: President i Europaparlamentet, Martin Schulz, viser fram Nobel-medaljen på vei ut av rådhuset. Han var svært engasjert og tok fram medaljen med en gang han kom ut døra og så pressefotografene.

Schulz hastet ut av rådhuset seremonien der EU fikk tildelt Nobels fredspris, men tok seg likevel tid til å vise NRK.no den mye omtalte medaljen.

Martin Schulz snakker med norsk presse etter fredspristildelingen

Martin Schulz snakket gledelig med norsk presse etter fredspristildelingen. Det var det dog ikke alle sikkerhetsvaktene ved rådhuset som likte.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det var fantastisk og emosjonelt, sa Schulz i en kort kommentar til pressen på vei til neste post på programmet, «finanskriselunsj» i Gamle Logen, med Jens Stoltenberg som vert.

I seremonien i Oslo rådhus holdt blant andre nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, en tale til fredsprisvinnerne. I den hevdet Jagland at EU har vært en sentral aktør i det å «gjøre Europa til et fredens kontinent».

Etter samtalen var det en svært fornøyd Jagland som snakket med NRK.

– Det er en av de vanskeligste talene jeg har holdt, blant annet på grunn av alle hensynene jeg måtte ta. Det er flere ting vi i komiteen har vært uenige om, så det måtte jeg holde meg unna, sier Jagland.

– Overraskende gode

Utenriksminister Espen Barth Eide synes talene som ble holdt på Nobelseremonien var «overraskende gode».

– Det var meget gode taler, både fra komitéformann Jagland, og fra Van Rompuys' og Barrosos' side. Det var veldig lange blikk på Europas historiske betydning, forsoningen mellom Frankrike og Tyskland, og utvidelsen østover, sa Eide til NRK etter at seremonien var avsluttet.

– Det var en veldig god stemning rundt dette arrangementet, sier Eide, som skal møte prisvinnerne flere ganger de neste dagene.

– Da regner jeg med at vi også kommer til å diskutere en del politiske spørsmål, som blant annet situasjonen i Syria, og selvfølgelig Norges relasjon til EU, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eide og andre statsledere

Espen Barth Eide (øverst til venstre) synes det var god stemning under Nobel-seremonien. Her er han sammen med blant andre Tysklands utenriksminster, Guido Westerwelle (midt, venstre) og Hellas' utenriksminister Dimitrios Avramopoulos (midten, høyre).

Foto: JOHN THYS / Afp

– Begrunnelsen holdt mål

LO-leder Roar Flåthen synes talene ga en godt innblikk i Europas historie. Flåthen sier han tidligere har stilt spørsmål ved tidspunktet for tildelingen.

– Men nå har vi gratulert vinnerne, og det som ble lagt fram her i dag holdt mål, sier Flåthen.

Høyres Per-Kristian Foss mener det ikke kom frem noe overraskende i talene som ble holdt.

– Men det var nyttig, særlig kanskje for dem som ikke er er så gamle som meg. Man hørte mer om det som foregikk ved dannelsen av EU, og hele forhistorien, sier Foss.

– Det var gode gjennomganger, og jeg synes det var nyttig å bli minnet om det som har skjedd, nå som EUs problemer er dominert av økonomi og arbeidsledighet, sier Foss.