Hopp til innhold

Tror fredsprisen kan være avgjørende for situasjonen i Jemen

– Det de jemenittiske demonstrantene trenger nå, er støtte og oppmerksomhet fra verdenssamfunnet. Tildelingen av Nobels fredspris til en aktivist fra Jemen, betyr utrolig mye, sier forsker Atle Mesøy.

Demonstranter i Jemen

I nær ti måneder har demonstranter i Jemen krevd president Ali Abdullah Salehs avgang, men ennå har de ikke lyktes i sin kamp. Fredsprisen kan hjelpe dem, tror Jemen-eksperter.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

– Den arabiske våren har stått mer eller mindre på stedet hvil i det siste. Det har virket som om demonstrantene har gått på tomgang, det har vært så få inspirerende og positive ting som har skjedd. Men så kommer Nobels fredspris. Den vil bety masse, sier Mesøy.

Demonstrant i Jemen

En demonstrant med det jemenittiske flagget krever demokrati i Jemen.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

– Prisen kan virke som nærmest en vitamininnsprøytning og gi ny energi og nytt håp for demokratiforkjemperne.

Verdenssamfunnets søkelys

I formiddag ble det klart at Nobels fredspris for 2011 tildeles tre kvinner: Menneskerettsaktivist og journalist Tawakkol Karman fra Jemen, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf og den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee.

Karman har fremmet ytringsfrihet og demokratiske rettigheter, og har blant annet vært sentral i demonstrasjonene i Jemen.

– Alle jemenitter gleder seg over fredsprisen. Dette er en seier for demonstrantene, sa hun i sin første kommentar som fredsprisvinner.

Nobelkomiteen går ved noen tildelinger inn i en pågående prosess og ønsker å dytte den i riktig retning. Det kan de også nå oppnå med årets fredspris, tror Mesøy.

– Den retter søkelyset mot Jemen og får verdenssamfunnets forståelse for den forferdelige situasjonen som jemenitter lever under, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Geir Lundestad og Thorbjørn Jagland

Direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad og leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland viser frem bilder av årets fredsprisvinnere, deriblant Tawakkol Karman (bildet til venstre).

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

– Større press

I januar demonstrerte flere tusen mennesker i Jemens hovedstad Sanaa med krav om president Ali Abdullah Salehs avgang.

Blant demonstrantene var også Tawokkal Karman, som uken før hadde blitt arrestert uten forvarsel etter å ha involvert seg i pro-Tunisia-protester til støtte for det da voksende opprøret i Tunisia.

Tawakkol Karman

Her deltar Tawakkol Karman på en demonstrasjon i Sanaa, uken etter at hun var blitt arrestert.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Siden har demonstrasjonene i Jemen fortsatt, flere hundre personer er blitt drept - men president Saleh sitter med makten fremdeles.

– Demonstrantene har etterlyst oppmerksomhet fra verdenssamfunnet. Nå vil det bli et større press på regimet, og verdenssamfunnet vil følge nøyere med, sier Mesøy.

– Har fått drive på i fred

Også seniorrådgiver hos Flyktninghjelpen, Richard Skretteberg, tror fredsprisen kan ha betydning for situasjonen i Jemen.

– Jo større internasjonal oppmerksomhet vi får mot Jemen, jo bedre er det. President Saleh har fått drive på stort sett i fred. Det har vært altfor lite oppmerksomhet mot landet fra vestlig side, sier Skretteberg.

Han beskriver situasjonen i Jemen som katastrofal, og det har den vært i lang tid.

– Det er lite som tyder på at Saleh frivillig vil trekke seg tilbake uten å få noe igjen. Han har selv sagt: «Jeg er flink til å danse på slangenes hode» - han har hoppet fra den ene alliansen til den andre etter hva som har passet best. Det at man nå får den type oppmerksomhet som fredsprisen gir, sier at noe må gjøres med situasjonen.