NRK Meny
Normal

- Visjonsløs, men realistisk

Norske politikere hyller Obama for realismen, men savner de tradisjonelle visjonene. Det er nettopp det jordnære budskapet som blir løftet opp i skyene.

Barack Obama under sin Nobel-tale

Barack Obama taler i Oslo rådhus.

Foto: Scanpix/AFP

Fredsprisvinner Barack Obama fikk stående applaus og wow-tilrop da han avsluttet fredspristalen i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

Politiuniform, telelinse eller partibutton. Uansett oppdrag i rådhuset, mange øyne var våte og skuet over ovasjonen Obama mottok etter talen.

Les: - Krig spiller en rolle for å oppnå fred

- Talte til hjemmepublikummet

Dagfinn Høybråten (KrF)

Dagfinn Høybråten.

Krf-leder Dagfinn Høybråten kaller det en solid forelesning om krig og fred.

- Det var mindre visjoner og fokus på hans bestrebelser fremover for å oppnå fred, enn man bør kunne forvente av en fredsprisvinner, sier Høybråten til NRK.

- De som hadde ventet å få en oppløftende og visjonær og djerv tale om fremtiden, var nok litt skuffet, mente Høybråten.

Nett-TV: Se seremonien og Obamas tale
Les hele talen her

Han var blant dem som poengterte hvem Obama egentlig snakket til.

- Dette var nok mer en tale til hjemmepublikummet enn til oss her, sier Høybråten.

SV-leder Kristin Halvorsen er enig.

-Det er tydelig at det er USAs president som snakker. Han føler et behov for å kvittere ut prisen, tildelingen er kontroversiell og har vært kritisert i flere land, sier Halvorsen.

- Veldig ærlig

Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Partifelle, tidligere statsminister og leder av Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, er enig. Han mener Obama lyktes godt i å forklare budskapet sitt om at krig av og til vil være et nødvendig onde, men at man ikke må la idealer og visjoner dø av den grunn.

- Det var nok en mer realistisk tale enn mange hadde trodd. Mange hadde nok spådd en tale med retorikk om det visjonære. Jeg synes Obama var veldig ærlig, sier Bondevik.

Det var likevel vanskelig å finne skuffende mennesker blant dem som var på vei for å hente yttertøyet sitt etter å ha hørt Obama i ettermiddag. Publikum i Oslo Rådhus smilte og nikket anerkjennende på vei ut av byens storstue.

Les: - En av tidenes viktigste taler
Amerikanske kommentatorer: - En ettertenksom og filosofisk tale

- SV bør høre den tre ganger til

Siv Jensen

Siv Jensen.

Foto: NRK

Den konkrete, ærlige leksjonen hadde så absolutt gjort inntrykk. Siv Jensen lyttet da Obama begrunnet krig for fred.

- Han understreket med all tydelighet hvorfor vi er engasjert i Afghanistan. Jeg tror alle SVs medlemmer av regjeringen bør høre den talen tre ganger til, sier Jensen til NRK.

Hun har vært blant dem som mener utdelingen av prisen til den ferske USA-presidenten, og har ikke endret oppfatning om akkurat det.

Også Høyres Erna Solberg og Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen står fast på sitt.

- Jeg synes fortsatt at det hadde vært sikrere å vente til man hadde noen resultater å vise til, sier Solberg.

- Jeg mener fortsatt at det kanskje var for tidlig, men la nå den debatten legges dø. Nå har han fått prisen, sier Trettebergstuen.

- En fantastisk opplevelse

Portrett: Dag Terje Andersen

Dag Terje Andersen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ingen oppfattet noen konkrete lovnader fra den populære presidenten, men de fleste leser retningen i talen slik stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) gjør det:

- Jeg synes han gav en retning av en mer samarbeidende utenrikspolitikk fra amerikansk side enn hva vi har sett de siste to periodene, sier Andersen til NRK.

Obama fikk inn budskapet, og frem tårene. Det i seg selv, er kanskje nok. Å lytte til et politisk idol på norsk jord, er nok det sterkeste minne for de fleste stortingspolitikerne i dag.

- Det var en helt fantastisk opplevelse å få møte Barack Obama. Å se han tale, være i samme rom som den amerikanske president, avslutter Annette Trettebergstuen.